Доступність посилання

ТОП новини

Українська мова буде надійно захищеною – Янукович


Президент України Віктор Янукович заявляє, що «українська мова як безцінне надбання народу й надалі буде консолідуючою силою нашого суспільства, надійно захищеною на благо нашої держави». Про це глава держави заявив у вітанні з нагоди Дня української писемності та мови, що відзначається сьогодні, повідомляє прес-служба Президента.

За словами Януковича, «українська мова – це душа нації, найбільше духовне багатство, передане предками». «Український народ – народ великої історії, великої культури й великої мови. Розвитком української мови ми зобов’язані таким геніям, як Григорій Сковорода, Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, Іван Франко, Леся Українка, а також їх послідовникам – Василю Стусу, Ліні Костенко, Борису Олійнику, багатьом іншим нашим видатним сучасникам», – цитує прес-служба глави держави його привітання.

День української писемності та мови встановлений указом Президента України Леоніда Кучми в 1997 році. Його відзначають щороку 9 листопада.

У вересні голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко й член фракції блоку Литвина Сергій Гриневецький зареєстрували в парламенті законопроект «Про мови в Україні», яким запропонували визначити порядок використання мов в Україні.

Цим проектом пропонується гарантувати вільний розвиток російської мови з урахуванням того, що нею послуговується більшість громадян країни, і визнати українсько-російську двомовність важливим надбанням українського народу.

Також проектом пропонується гарантувати громадянам право отримання в країні освіти українською і російською мовами, а в межах території поширення регіональних мов – відповідною регіональною мовою.
XS
SM
MD
LG