Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську протестували проти проекту закону про мови


У центрі Дніпропетровська в вівторок відбулася освітньо-мистецька акція «Святкуємо День української мови разом». Вона проходила без партійних прапорів та зібрала півсотні небайдужих, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Юнаки та дівчата, поборники української мови, заявили про свій протест проти законопроекту «Про мови в Україні». Учасники акції заявили, що такі законодавчі ініціативи тільки шкодять цілісності України, загрожують розвиткові української мови, а їхня реалізація занадто дорога для країни із купою невирішених соціальних та економічних проблем.

Захисники української мови закликали усіх небайдужих дніпропетровців бути готовими «до дня ікс», коли документ опиниться на розгляді парламенту, і вийти на масові акції протесту.

У рамках акції влаштували флеш-моб: кожен із учасників приніс аркуш із цитатою улюбленого українського письменника і прикріпив його у відведеному місці.

Також охочі взяли участь у буккросингу – акції обміну книжками українських класиків та сучасників.

Цього ж дня, 9 листопада, коли Україна святкує День української писемності та мови, акції на захист української мови відбулися в різних куточках України, зокрема, у Києві, Харкові, Житомирі, Запоріжжі, Луганську, Львові, Полтаві, Черкасах, Чернівцях.

Також у вівторок у Дніпропетровську урочисто відкрився ХІ Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.
XS
SM
MD
LG