Доступність посилання

ТОП новини

Влада і опозиція сперечаються щодо виборчої моделі


Віктор Янукович під час засідання робочої групи з питань удосконалення закону про вибори
Віктор Янукович під час засідання робочої групи з питань удосконалення закону про вибори

Київ – Президент і його команда взялися за вдосконалення виборчого законодавства. Сьогодні під головуванням Віктора Януковича відбулося засідання робочої групи з питань удосконалення закону про вибори. Опозиція натомість вимагає не змінювати виборче законодавство напередодні виборів. Утім, дата парламентських виборів досі залишається невизначеною.

Віктор Янукович визнав, що чинні правила не досконалі, і зміни до них вносити потрібно. Однак робити це безпосередньо напередодні волевиявлення громадян є недоцільним.

У свою чергу, міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що вибори Верховної Ради мають відбуватися за змішаною системою. Міністр також позитивно оцінив досвід відмови від блоків політичних партій як суб’єктів виборчого процесу.

«З моєї точки зору, ми можемо пропонувати для розгляду як робочу (якщо це буде підтримано главою держави) версію проекту закону, який буде базуватися на змішаній виборчій системі, з тим, щоб громадяни обирали як політичну силу, так і тих конкретних своїх представників, яких вони можуть знати по імені і в обличчя», – зазначив міністр.

На Банковій твердять, що йдуть назустріч побажанням виборців

За словами глави президентської Адміністрації Сергія Льовочкіна, саме змішана мажоритарно-пропорційна модель найбільше імпонує Президентові.

«Він бачить цю модель, по-перше, як таку, що витікає з Конституції нині діючої, і, по-друге, про яку він чув, як про бажану, від своїх виборців», – каже керівник президентської канцелярії.

Натомість глава тіньового опозиційного уряду депутат-б'ютівець Сергій Соболєв виступає категорично проти того, щоб перед виборами змінювати виборче законодавство. Раніше опозиція висловлювала невдоволення з приводу внесення змін до закону про місцеві вибори під час виборчої кампанії.

«Янукович грає не за правилами, а з правилами, – зазначає Сергій Соболєв. – Саме тому напередодні виборів до парламенту, коли б вони не відбулись, Блок Юлії Тимошенко наполягає на тому, щоб ці вибори відбувалися виключно за діючим законом про вибори до Верховної Ради. Цей закон дав можливість і в 2006, і в 2007 роках провести вибори згідно з європейськими стандартами і дав можливість почергово – то опозиції, то більшості - перемагати на виборах».

2011 чи 2012? – дата виборів під запитанням


Між тим, дата чергових парламентських виборів досі залишається невідомою. Зараз Конституційний суд розглядає подання щодо перенесення парламентських виборів на осінь 2012 року. Проте, за чинною нині редакцією Конституції, вибори мають відбутися вже навесні наступного року.

«Президент визнає будь-яке рішення Конституційного суду, – каже глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. – І залежно від того, яке буде рішення, буде призначено дату виборів до парламенту».

Утім, опитані Радіо Свобода експерти здебільшого схиляються до думки, що ймовірнішим є проведення парламентських виборів навесні наступного року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG