Доступність посилання

ТОП новини

Найбрудніші та найчистіші підприємства України: рейтинги не відображають реальних екологічних загроз?


Ukraine -- Climate (environment, Ukraine) – Plume of factory smoke over Kyiv, 26Jan2006
Ukraine -- Climate (environment, Ukraine) – Plume of factory smoke over Kyiv, 26Jan2006

Київ – Підбиті підсумки щорічного всеукраїнського конкурсу «Екологічна якість та безпека». Серед найнебезпечніших забруднювачів довкілля в Україні організатори згадали переважно хімічні підприємства центральної та західної України. Найбільші ж екологічні досягнення відзначили в «Криворіжсталі» та інших металургійних гігантів. Між тим, експерти наголошують, що найнебезпечнішими для довкілля в Україні є металургійна та атомна галузі. Схожі дані наводить і Мінприроди.

Калійний завод на Івано-Франківщині, паперова фабрика на Львівщині, Кременецький водгосп, київський завод «Радикал» та Азовсталь – це п’ять найнебезпечніших для українського довкілля підприємств, за версією конкурсу «Екологічна якість та безпека», який проводить громадське об’єднання «Жива планета».

Криворіжсталь – лідер, паперовий завод – аутсайдер?

У рейтингу передовсім враховувалася загроза виробництв для довкілля і те, які заходи вживає підприємство для зменшення свого впливу, говорить директор організації «Жива планета» Світлана Берзіна.

«Ми вирішили моніторити наші підприємства і подивитися, яка небезпечна ситуація може виникнути найближчим часом у зв’язку з їхньою діяльністю, –пояснює організатор конкурсу. – Це забруднювачі, які є у критичному стані, які накопичили багато небезпечних відходів і зберігають їх у неналежному стані. У цьому плані підприємства західної України викликають більшу тривогу, аніж східний регіон».

Крім того, «Жива планета» й державна екологічна академія післядипломної освіти назвали підприємства, які на їхню думку, найактивніше запроваджують природоохоронні технології та зменшують викиди. Серед них Миколаївський глиноземний завод, «Волиньцемент», металургійні комбінати Запоріжсталь та абсолютний переможець, «Арселор Міттал Кривий Ріг» – більше відомий як «Криворіжсталь».

Як пояснила Світлана Берзіна, ці підприємства зменшили свої викиди, причому Криворіжсталь – удвічі. Там запровадили систему екологічного менеджменту, зменшують частку викидів, яка припадає на тонну продукції. «Жива планета» наполягає на тому, що держава має всіляко стимулювати такі підприємства.

Найбільших забрудників захищають велике лобі та малі штрафи – екологи

Ці рейтинги не відображають реальних екологічних загроз в Україні, пояснює директор Національного екологічного центру України Ігор Сіренко.

«Це тенденційний підхід – вважати, що найнебезпечніші виробництва зосереджені в західному регіоні. Не можна скидати з рахунку атомну галузь: атомні електростанції та їхні відходи є найзагрозливішими для довкілля. Найбільший обсяг викидів дає українська металургія. Сьогодні створені умови, за яких забруднювати – дешево», – підсумовує еколог.

Ігор Сіренко наполягає на тому, що спершу Україна має скасувати ліміти, які дають змогу підприємствам не отримувати штрафи за викиди, збільшити ці штрафи у 17 разів до європейського рівня, а вже тоді стимулювати заводи за збереження довкілля.

Металургія, хімічна та транспортні галузі є найбільшими забруднювачами в Україні, але вони уникають відповідальності через впливове лобі, говорить екс-міністр з охорони довкілля Юрій Костенко.

«Металургія забезпечує третину всіх викидів. Вся економіка України є енергомісткою і вкрай небезпечною. Треба змінювати структуру виробництва – від важких галузей до інтелектуальних виробництв та органічного сільського господарства. Головним лобістом нинішньої економіки є великий капітал, який став власником найбрудніших підприємств», – говорить екс-міністр.

Юрій Костенко прогнозує, що Україна не подолає цих проблем доти, доки основою економіки не стане середній та малий, екологічно чистий бізнес.

Тим часом, за останніми даними Мінприроди, найбільшими забруднювачами в Україні є «Криворіжсталь», «Азовсталь», «Запоріжсталь», «Лисичанськсода» та найбільші теплоелектростанції.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG