Доступність посилання

ТОП новини

Квола українська молодь: чотири із п’яти мають проблеми зі здоров’ям


Близько 80 відсотків української молоді мають хронічні захворювання, повідомив заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Віктор Корж. На думку депутата, один з головних чинників, які впливають на цю ситуацію – це поширення нездорового способу життя серед підлітків. Лікарі також наголошують: більшість підлітків страждають відразу на кілька недуг. І перші місця посідають хвороби органів дихання і шлунково-кишкового тракту. Що робить держава для профілактики захворювання і покращення здоров’я молодих людей?

Лише 10 % української молоді регулярно займаються спортом, решта 90% – нехтують фізкультурою і проводять вільний час за пляшкою пива, зазначає заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Віктор Корж. В результаті, каже він, 80% молодих хлопців страждають на хронічні хвороби і не придатні до служби в армії. А в 60% молодих мам спостерігаються патологічні пологи або неможливість взагалі народити дитину, додав він.

«Жодна країна світу: чи то Канада, чи то Сполучені Штати Америки, на які рівняється весь світ у питаннях стану здоров’я населення, не вирішили цю проблему завдяки додатковому будівництву лікарень і закупівлі додаткових ліків. Це вирішується завдяки створенню умов для здорового способу життя», – сказав Віктор Корж.

Найпоширеніші недуги та фактори впливу

У киянки Тетяни троє дітей-підлітків. І вона, як лікар, приділяє їхньому здоров’ю особливу увагу. Але погана екологія та обмаль руху даються взнаки – повністю здоровими свою доньку і двох синів Тетяна назвати не може.

«Зараз такий час, що і харчування, і вода, і повітря – все дуже впливає на дітей. Дуже страждає система травлення. У вісім годин вечора діти вже «мертві» – низький тиск, їм хочеться спати», – розповіла жінка.

Захворювання опорно-рухового апарату, органів травлення, порушення зору – це основні захворювання, поширені серед молоді, стверджує і міністр охорони здоров’я Зіновій Митник. «Це і умови харчування, і умови побуту, і умови проживання, і зовнішнє середовище, і ритм життя», – наголосив він.

За словами колишнього головного педіатра України Ганни Горбань, основними факторами, які впливають на поширення хвороб серед школярів є екологія і якість харчування.

«Догляд за дітьми насамперед залежить від того, яка сім’я і як вона ставиться до здоров’я своєї дитини. Якщо дитині пощастило бути в хорошій сім’ї, то дитина буде доглянута й пролікована своєчасно. Оскільки падає соціальний рівень держави, то й буде падати соціальний рівень населення», – сказала педіатр.

Особливе занепокоєння медиків викликає стан репродуктивного здоров’я української молоді. За даними гінеколога Надії Жилки, щороку близько 100-120 абортів роблять дівчата віком до 14 років.

«Запальні захворювання статевих органів у дівчаток набагато вищий, ніж у зрілих жінок. І вони вживають пива дуже багато і курять, через це, перш за все, страждає печінка. А печінка – це основна лабораторія під час виношування вагітності», – зауважила гінеколог.

Якщо фізичні недуги українських підлітків напряму пов’язані із соціальними умовами їхнього життя, то від психічних і психологічних хвороб не застрахована ні заможна, ні бідна дитина, зазначає психолог Наталія Лесенко. Але сучасна молодь, на її думку, є психологічно стійкою.

«Молодь вільніша, зі власною думкою, зі власною серединкою – це дуже добре, як на мене, що молоді люди ростуть такими. Може, трішки упертюхами, нахабами в якихось моментах стосовно батьків. Але все ж таки життя таке сьогодні», – пояснила психолог.

Головне завдання держави – створити умови для здорового способу життя

Держава має дбати про здоров’я підлітків навіть із прагматичних міркувань, наголошує професор медицини Ольга Богомолець. Адже нинішні юнаки та дівчата, ставши дорослими, наповнюватимуть і держбюджет, і пенсійний фонд. Але поки що, каже вона, піклування бракує і профілактична медицина відсутня.

«Головне політичне і економічне завдання держави – це зберегти здоров’я молоді, тому що молодь – це головні перспективні платники податків. Тобто, ті люди, які будуть взагалі утримувати систему», – зазначила Ольга Богомолець.

Нездоровий спосіб життя – основна причина поширення захворювань серед української молоді, запевняє заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Віктор Корж. Стан здоров’я людини на 50% залежить від того, як вона живе, чим харчується і чи займається спортом. Відтак держава має пропагувати здоровий спосіб життя, особливо серед молоді.

«Іде мова про початок будівництва щороку 15 палаців спорту, 15 басейнів, 500 футбольних універсальних полів, – говорить Віктор Корж. – Сьогодні наше головне завдання – це створення умов для здорового способу життя. Стан здоров’я кожної окремої людини залежить на 50% саме від здорового способу життя і тільки на 10% – від ліків, від екології ...».

За офіційною статистикою, Україна лише на третину від потреб забезпечена відкритими спортивними майданчиками, на половину – спортивними залами, і на 10% – басейнами.

Як стверджує колишній міністр сім’ї молоді та спорту України Юрій Павленко, люди зараз самі усвідомлюють: спортивні споруди – не розкіш, а необхідність. «У 2005 році спортивний майданчик у дворі входив за першу десятку пріоритетів, які визначали жителі будинку. Це змусило і місцеву, і центральну владу радикально змінити свою політику», – каже він.

Українські дівчата-підлітки хворіють частіше, ніж хлопці. Про це повідомив президент Асоціації педіатрів України Юрій Антипкін. У юнаків найчастіше трапляються хвороби кісток та м’язів, у дівчат спостерігають сечостатеву патологію.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG