Доступність посилання

ТОП новини

Медицина в Україні стане «мобільною»


Анастасія Москвичова

Київ – Лікарі з різних куточків України відтепер зможуть консультуватись між собою онлайн в рамках проекту «Мобільна медицина». Міністерство охорони здоров’я і Представництво ООН спільно з одним із мобільних операторів презентували першу в Україні телемедичну мережу. Поки що вона об’єднує лише три міста: Київ, Донецьк та Ужгород, але незабаром планується відкриття телемедичних центрів у всіх областях України.

В основі проекту «Мобільна медицина» лежить створення віртуальної приватної мережі. Доступ до неї мають Міністерство охорони здоров’я, Клінічний науково-практичний центр телемедицини в Києві, а також Донецька і Закарпатська обласні лікарні.

Лікарі отримали можливість передавати для консультацій діагностичну інформацію, проводити відеоконференції та вирішувати організаційні питання, буквально не виходячи з кабінету, розповіла Юлія Щербініна, радник з питань співпраці між приватним і громадським секторами Представництва ООН в Україні.

«Сутність цього проекту – не в латанні дірок, а в створенні чогось якісно нового, стратегічного, заснованого на нових інформаційних технологіях», – вважає вона.

Зараз лікарі можуть отримати консультацію електронною поштою, але одна справа – читати про проблему, а зовсім інша – бачити і чути все у реальному часі, зазначає перший заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець. Крім того, на його думку, створення центрів «мобільної медицини» допоможе вирішити проблему з кадрами.

«На сьогоднішній день в Україні не вистачає близько 18 тисяч лікарів і 16 тисяч медсестер. Тому телемедицина не підміняє лікаря. Телемедицина тільки допомагає в режимі справжнього часу отримати допомогу, не відкладаючи її», – наголошує заступник міністра.

МОЗ не має грошей на телемедицину

Будівництво мережі розпочалося з жовтня минулого року і тривало до середини січня цього року. З лютого по червень проводили робоче тестування системи.

У найближчі 4 роки МОЗ планує оснастити телемедичними центрами всі обласні лікарні України, а пізніше – і районні.

За оцінками фахівців Інституту медико-біологічних проблем Російської академії наук, впровадження телемедицини заощадить до 40 відсотків бюджетних витрат на охорону здоров’я. Однак на послідовне створення центрів «мобільної медицини» в українського Міністерства охорони здоров’я грошей не вистачає. У згадані 4 телемедичні центри вклали понад мільйон гривень, які надійшли від спонсорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG