Доступність посилання

ТОП новини

Медицина у програмах кандидатів. Погляд лікаря


Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

Гість: Ольга Богомолець, професор Київського Національного медичного університету, директор Інституту дерматології і косметології

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрін: Пані Богомолець, які головні моменти присутні і в передвиборній програмі Віктора Януковича, і в передвиборній програмі Юлії Тимошенко стосовно охорони здоров’я?

Ольга Богомолець: Головні моменти, які присутні і в одній, і в другій програмі, це відсутність системного мислення і відсутність взагалі здорового глузду.

Взагалі стан системи охорони здоров’я став найбільш популярним гаслом щодо передвиборної політики будь-якого блоку. Чому? Тому що всіх людей це хвилює. Їх менше хвилюють інші питання, а більше хвилює питання здоров’я і соціального захисту.

- Кандидати про це знають, бо вони включили це у свої програми.

Мій прадід казав, що українці мають всі підстави для того, щоб бути однією з найбільш довголітніх націй у світі.
- Абсолютно.

Але тепер ми говоримо про наступний крок.

Я мрію, і мій прадід ще О.О.Богомолець, президент Академії наук, людина з системним мисленням, у своїх тезах казав, що українці мають всі підстави для того, щоб бути однією з найбільш довголітніх націй у світі: географічні, кліматичні, генетичні. І вони можуть жити 100 років.

- Маємо зворотній ефект. Серед європейців це точно.

- Сьогодні ми приходимо до відмітки для чоловіків 61-62 роки. І у мене виникає питання: якщо час пенсійного віку буде збільшено до 65 років, хто і кому буде виплачувати пенсії, і для чого це робиться?

Повертаємося до наших передвиборних програм.

Реформа системи охорони здоров’я не буде і не може бути зроблена зсередини цієї системи. Ця система давно померла, ця система працює на хибних засадах, які реформувати неможливо.

Я не кажу, що її потрібно зруйнувати. Ми просто зараз говоримо про можливість реформування всередині системи охорони здоров’я.

- Це спадок радянський?

- Ні.

- Те, що залишилося зараз?

- Ні. Це спадок незалежної України, це спадок того, що люди розуміють вхід у систему влади як шлях власного збагачення.

Тобто, ніхто на сьогоднішній день в усіх програмах про здоров’я нації не думає. Це їх не обходить. Ні одна, ні друга програма.

- Але є якісь тези виписані.

От візьмімо те, що всі говорять – і Юлія Тимошенко, і Віктор Тимошенко. Вони говорять про систему сімейного лікаря.


- Так, система сімейного лікаря є вкрай важливою. Але для цього потрібно підготувати лікарів, розробити стандарти і дати людям заробітну плату, яка дозволить сімейному лікарю працювати, мати можливість навчатися.

Не так давно на Всесвітньому з’їзді лікарів-українців ми зачепилися з нашим сьогоднішнім міністром, паном Князевичем. Він сказав, що нарешті Україна визнала, буде мати статус, і наші лікарі будуть отримувати дипломи європейського зразка, і це велике щастя.

На це я йому просто сказала: це не просто щастя, це ганьба, тому що в той самий день, коли лікарі мають змогу виїхати з цієї держави, всі нормальні, які ще не виїхали, які мають можливість мислити, розвиватися, вони виїдуть і знають іноземну мову.

Тобто, в Україні зараз кількість людей… Я можу сказати, що з мого курсу 90% тих, які мислили справжніми критеріями здоров’я людей, вони в Україні не живуть на сьогоднішній день.

- Отже, ми вийшли на ще одну тему. Ні в програмі Юлії Тимошенко, ні в програмі Віктора Януковича нічого не говориться, принаймні в тому надрукованому варіанті, який опублікований на їхніх сайтах, про зміну системи навчання лікарів, підготовки лікарів. Ну, а їх фінансування – це вже інша тема.

- Так от, коли ми говорили з Князевичем, він каже: ми збільшимо зарплату лікарям до 5 тисяч доларів. Я кажу: мені дуже цікаво, яким чином ви це зробите?

Чому на сьогоднішній день державні люди пильнують і піклуються про здоров’я населення? Тому що здорове населення – це ті люди, які сплачують податки, які наповнюють державну казну для того, щоб потім її можна було пускати на інші потреби.

Першими платимо податки для держави. А держава вже опікується соціально незахищеними: інвалідами, дітьми, пенсіонерами і тими, хто за ґратами. І на сьогоднішній день кількість людей, які можуть платити податки вже така низька, що скоро не буде, яким чином утримувати тих, які не можуть платити податки.

- А зараз я хочу надати слово людині, яка працює у робочій групі з реформування медичної галузі при уряді. Це відомий лікар, народний депутат в минулому і екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук.

Послухаймо, як він представляє те, що треба було б зробити з українською медициною.


Микола Поліщук: Медична галузь для пацієнтів, а не для медиків і не для політиків.
Микола Поліщук:
Галузь охорони здоров’я повинна фінансуватися і функціонувати для пацієнтів, а медикам створити умови і мотивацію ефективно працювати. Оце саме важливе.

Тому що хочуть медиків зробити державними службовцями. Це помилка, тому що державний службовець 60-65 років на пенсії, а медик досвід має пізніше, державний службовець не може займатися приватною практикою. І багато-багато є інших вад.

Треба структурну перебудову галузі. Раз. Наблизити медичну допомогу до пацієнта. Два. Чітко знати, що медична галузь для пацієнтів, а не для медиків і не для політиків. І забезпечити первинний рівень і невідкладну медичну допомогу на повному рівні, і визначити базовий гарантований рівень медичної допомоги.

У програмі Тимошенко все це є. У програмі Януковича декларативне збільшення фінансування і ніяких структурних перебудов я не бачу.


- Також пан Поліщук наголосив у розмові з нами, що модель фінансування медичної допомоги від Юлії Тимошенко формулюється як державне фінансування, плюс страхова медицина.

Чи є це панацеєю?

Фінансування медицини не має відношення до здоров’я нації.

- Я хотіла б зауважити. Переді мною лежить перелік міністрів охорони здоров’я від дня незалежності України.

От Микола Єфремович, якого я дуже люблю і дуже шаную, був міністром охорони здоров’я у 2005 році, менше, ніж півроку, а саме – коли була Юлія Володимирівна.

Миколу Єфремовича зняли з цієї посади, коли він почав вводити ці реформи. І зараз його так само вводять в оману, і він знову довіряє. Він знову стає на ті самі граблі, сподіваючись, що хтось справді до нього прислухається. І ним зараз маніпулюють.

Якщо ми говоримо про креатив. Перше, що потрібно зробити, усвідомити, що (беремо тези) «забезпечу поетапне збільшення обсягів бюджетного фінансування».

Збільшення обсягів фінансування системи охорони здоров’я не приводить до покращення здоров’я нації взагалі. Тобто, фінансування медицини не має стосунку до здоров’я нації. Це перше, що необхідно знати. І люди мають це зрозуміти.

- А що спочатку треба зробити?

- Потрібно зрозуміти, що є система надання медичної допомоги. І те, що сьогодні називається системою охорони здоров’я, ніякого стосунку до охорони здоров’я не має.

- Тобто, треба спочатку змінити саме систему.
Зі 100 людей, які захворіли, медицина може врятувати лише 10.

- Потрібно знайти людину, яка зможе осягнути те, що займатися охороною здоров’я… По-перше, вона має стати національною ідеєю державного масштабу.
Для того, щоб українці були здоровими… Зі 100 людей, які захворіли, медицина може врятувати лише 10. А що відбувається з рештою, з 90%? Чому вони захворюють?

Зараз на 72% підвищилася захворюваність дітей, в 16 разів скоротилася кількість здорових дітей, у 3 рази підвищилася кількість новоутворень. Я даю офіційну статистику. А фінансування щороку збільшується. І за останні 4 роки воно збільшилося в 5 разів. І зі збільшенням фінансуванням всі показники збільшуються…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG