Доступність посилання

ТОП новини

Грузія бачить Україну в НАТО та ЄС


Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі
Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі

Київ – Грузія пропонує Україні йти до Євросоюзу разом, заявив грузинський віце-прем’єр і державний міністр із євроінтеграції Ґіорґі Барамідзе. Він також висловив упевненість, що Україна вступить до НАТО, якщо на те буде підтримка українського населення. Водночас деякі оглядачі вважають, що стрімкий розвиток Грузії на шляху до євроінтеграції може бути прикладом для України, проте лише за умови, що на активні реформи буде воля керівництва української держави.

Від членства в НАТО Україна офіційно відмовилася з приходом до влади команди Віктора Януковича. Тоді в оновленому МЗС заявили, що Україна продовжить співпрацю з НАТО, проте питання членства з порядку денного зняли, оскільки вступ України до Північноатлантичного альянсу нібито не підтримує більшість українського населення.

Водночас у Грузії переконані, що Україна до НАТО вступить – як тільки виявить на це волю і досягне потрібних стандартів. Віце-прем’єр-міністр Грузії, державний міністр із євроінтеграції Ґіорґі Барамідзе наголошує, що Україна й Грузія ідуть одним шляхом, а вступ до альянсу – лише питання часу.

«Грузія буде в НАТО – так само, як і Україна. Ми у Грузії розпочали активне реформування задля членства в альянсі, ми це називаємо «домашнім завданням». На щастя, нам не потрібно вигадувати велосипед, ми повинні реформувати збройні сили, зміцнювати демократію й свободу слова, посилювати безпеку кордонів», – зазначає він.

На думку грузинського віце-прем’єра, для Грузії, як і для України, пріоритетним залишається вступ до Євросоюзу. На цьому шляху Грузія не проти кооперуватися з Україною.

«Для наших країн дуже важливим було б те, що Україна та Грузія йдуть до Євросоюзу разом. Ми одночасно заявили про амбіційні наміри вступити до ЄС, а отже, ми повинні координувати наші зусилля», – додав Ґіорґі Барамідзе.

Українська влада поки не готова повторити досвід Грузії

За висновками Світового банку, нині Грузія на 12-му місці у рейтингу легкості ведення бізнесу. Україна в цьому переліку на 145-й позиції. Деякі оглядачі впевнені, що приклад стрімкого економічного розвитку Грузії може бути показовим і для України. Адже обидві країни колись входили до складу Радянського Союзу.

Водночас політолог-міжнародник Олександр Сушко вважає, що українська влада не готова до реформ у грузинському стилі. Він наголошує, що досвід регуляторних реформ у Грузії пов’язаний насамперед з дуже потужною політичною волею, якої в Україні поки не спостерігається.

«Ці реформи вимагають дуже серйозної ломки, насамперед ментальної. Ми ж можемо самостійно зробити висновки, чи українське керівництво готове до такої ломки. У мене особисто є сумніви щодо цього, адже такі реформи повністю підривають той тип відносин між владою і суспільством, який намагаються експлуатувати в Україні: архаїчний пострадянський тип», – каже він.

На думку Олександра Сушка, нині відносини між Україною та Грузією досить стримані, якщо порівнювати з періодом президентства Віктора Ющенка.

«Динаміка дійсно є негативною, порівняно з попередніми роками. Тут спрацьовують різні моменти: і російський фактор, і певне особисте роздратування Януковича тим, що свого часу Саакашвілі абсолютно солідаризувався з Ющенком», – зазначає експерт.

Донині від часу інавгурації Віктора Януковича президент Грузії Міхеїл Саакашвілі не побував в Україні з офіційним візитом. Досі не відвідав Тбілісі й глава української держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG