Доступність посилання

ТОП новини

США обіцяють знайти вихід на близькосхідних переговорах


Державний секретар США Гілларі Клінтон обіцяє знайти шлях для просування близькосхідного мирного процесу, який застрягає в глухому куті.

Вона зустрічалася сьогодні в Нью-Йорку з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

Адміністрація президента США критикує плани Ізраїлю продовжувати житлове будівництво в єврейських поселеннях на окупованих територіях, зокрема, оголошений проект на 1 тисячу 300 помешкань для євреїв у Східному Єрусалимі.

Через це останнє оголошення про те, що цей проект наближається до втілення, президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас закликав Раду безпеки ООН негайно обговорити ізраїльські будівельні плани.

Мирні переговори між Ізраїлем і палестинцями, які по тривалій перерві поновилися було на початку вересня, майже відразу знову перервалися, коли збіг термін чинного раніше ізраїльського мораторію на нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану.

Палестинці відмовляються повертатися до переговорів, доки Ізраїль не поновить свій мораторій.

Будівництво житла для євреїв у Східному Єрусалимі ще дражливіше для палестинців, які вважають цю частину міста майбутньою столицею своєї майбутньої держави. Проти і міжнародна спільнота (зокрема, США), яка не визнає анексії Ізраїлем східної частини Єрусалима. Ізраїль натомість оголосив про включення Східного Єрусалима, окупованого після війни 1967 року, до складу своєї території і називає весь Єрусалим своєю єдиною і неподільною столицею.
XS
SM
MD
LG