Доступність посилання

ТОП новини

Низька безпека товарів не пускає Україну до зони вільної торгівлі з ЄС


Київ – Створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом неможливе доти, доки в Україні немає системи ринкового нагляду на зразок європейської, вважають експерти з економічних питань, що взяли участь у міжнародній конференції «Ринковий нагляд в Україні: крізь призму досвіду країн ЄС». Україна, тим часом, вже робить перші кроки до створення сучасної системи нагляду за безпекою продукції. Які переваги можна отримати, якщо запровадити систему ринкового нагляду міжнародного зразка, та які ускладнення можуть чекати на цьому шляху?

Ціни на непродовольчі товари в Україні можуть зростати значно повільніше, якщо буде змінено систему контролю безпеки товарів. Нині в Україні виробництво та продаж промислової продукції регулюються здебільшого застарілими нормативними актами, що не відповідають міжнародним вимогам. Втручання органів влади у діяльність виробників розпорошує ресурси та затримує випуск продукції. Це, у свою чергу, підвищує вартість товарів.

Водночас, Україна, ставши членом СОТ, зобов’язалася реформувати систему технічного регулювання і привести її у відповідність до європейських стандартів, відзначив керівник департаменту регуляторної політики Європейської Комісії Жак МакМіллан.

«Ми мали законодавчо закріплені процедури оцінки відповідності товарів та запобіжні засоби ринкового нагляду. Країни ЄС зобов’язані вилучати з ринку небезпечні товари, зобов’язані забезпечити засоби застосування санкцій аж до знищення небезпечних товарів, а також інформувати, організовувати співпрацю між органами влади і розвивати національні програми ринкового нагляду», – пояснив МакМілан.

А як у сусідів?

Вже шість років поляки працюють над гармонізацією своєї системи ринкового нагляду з країнами-старожилами ЄС. Утім, процес ще триває, розповіла Начальник відділу моніторингу Департаменту ринкового нагляду Польщі Катажина Беднаж.

«Наші законодавці намагалися нову систему накласти на стару. Було дуже важко надати старим органам нові повноваження. Зрештою, у старих відомствах були створені нові відділи, які почали опікуватися виключно питаннями ринкового нагляду», – каже вона.

Польські споживачі, запевнила Катажина Беднаж, вже відчули підвищення рівня захисту їхньої безпеки та розширення асортименту товарів за привабливими цінами.

Україні слід створити передумови

Запровадити європейський підхід вдалося завдяки тому, що спочатку були створені передумови: чітке визначення вимог безпечності для продукції та система гарантування виконання цих вимог, каже директор проекту ЄС «Технічна допомога українській інфраструктурі забезпечення якості» Стефанос Іоакемідіс.

«Ринковий нагляд є окремим, але не ізольованим видом діяльності. Він пов'язаний із іншими компонентами ширшої системи технічного регулювання, щоб гарантувати безпечність продукції», – відзначив він.

Тим часом, Україна робить лише перші кроки на шляху створення системи ринкового нагляду європейського зразка.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект «Про ринковий нагляд і контроль продукції», що базується на Регламенті ЄС та низці директив Євросоюзу. А Кабінет міністрів визначив кілька напрямків реформування у сфері технічного нагляду. Зокрема, планується реорганізація Держспоживстандарту та ухвалення нових технічних вимог до виробників.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG