Доступність посилання

ТОП новини

У Франції оголошений новий уряд


Президент Франції Ніколя Саркозі оголосив у неділю ввечері склад нового уряду, в якому залишилися його головні союзники з попереднього, а нові призначення роблять уряд правішим за політичними уподобаннями.

Свої посади зберігають прем’єр-міністр Франсуа Фійон, міністр фінансів Крістін Ляґард, міністр бюджетних питань Франсуа Баруен чи міністр внутрішніх справ Бріс Ортфе.

Натомість на посаду міністра закордонних справ замість популярного Бернара Кушнера, колишнього соціаліста, прийшла ґоллістка Мішель Альйо-Марі, яка досі була міністром юстиції, а перед тим була міністром внутрішніх справ і міністром оборони.

А міністром оборони замість центриста Ерве Морена стає правий політик Ален Жюппе, який був прем’єр-міністром Франції в середині 1990-х, а перед тим очолював міністерство закордонних справ; у попередньому уряді Фійона він короткий час був на чолі міністерства екології.

У суботу Фійон подав у відставку, що тягне за собою й відставку всього уряду, а Саркозі її відразу прийняв. Цей крок близького соратника президента був суто «технічним», щоб полегшити голові держави процедуру заміни деяких міністрів.

Про майбутні зміни уряду Саркозі попереджав іще кілька місяців тому і заявляв, що вони стануться аж після набуття чинності законом про пенсійну реформу. Цей закон, який викликав масові протести, набув чинності минулого тижня.

Оглядачі вважають, що зміни в уряді мають на меті підвищити рейтинг Саркозі, який похитнувся внаслідок непопулярних реформ, а, можливо, й почати підготовку до його майбутньої спроби переобрання на другий термін.
XS
SM
MD
LG