Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці збираються на «майдан»


Донецькі підприємці проти Податкового кодексу, 15 листопада 2010 року
Донецькі підприємці проти Податкового кодексу, 15 листопада 2010 року

Донецьк – Підприємці зі всієї України збираються до Києва на всеукраїнську акцію протесту проти проекту Податкового кодексу, який у вівторок має розглядати Верховна Рада. У понеділок до руху спротиву проти нового податкового законодавства приєднався і Донецьк – тутешні підприємці вперше пікетували облдержадміністрацію з вимогою не допустити ухвалення кодексу законів про податки.

У понеділок понад 500 представників малого та середнього бізнесу Донецька та інших міст області вийшли на вулицю, щоб висловити своє незадоволення планами влади. На площі біля Донецької облдержадміністрації лунали, зокрема, заклики у разі невдачі чи ігнорування вимог бізнесменів домогтися перевиборів місцевої влади у Донецьку. Учасники акції не задоволені не тільки документом, який готується до голосування – Податковим кодексом, але й тими законами для підприємців, що діють сьогодні.

– Ми протестуємо проти драконівських заходів Податкового кодексу. Я вже сьогодні не здатна сплачувати податки. На тисячу гривень зарплати вже сьогодні, коли я беру людину на роботу, я буду змушена 600-700 гривень податків заплатити. Це не реально. Ми вже сьогодні не можемо людей на роботу оформляти. А нам хочуть додати ще один страховий збір.

– Ми зібрались тут, щоб висловити владі протест проти ухвалення Податкового кодексу, 16 листопада, так званого «Азаровського кодексу», який знищить понад чотири мільйони підприємців, і це не повна цифра!


Влада готує підприємницький «антимайдан»?

Невелика група підприємців із Донецька збирається на власні кошти до Києва, під стіни Верховної Ради. Втім, неприємним сюрпризом для них стало те, що в касах «Укрзалізниці» закінчились квитки на потяг до Києва. Перевантажені і рейсові автобуси. Аналогічні сигнали надходять від організатораів пікетів і з інших міст. Активісти підприємницького руху припускають, що на Східній Україні іде масова «мобілізація» людей, щоб влаштувати в Києві «антимайдан».

Зокрема, це помітили у Миколаєві, де напередодні також відбувся протест підприємців. Про це повідомив миколаївський підприємець, що перебував із донеччанами на телефонному зв’язку. «Іде вивіз робочих із Запоріжжя, Донецька і Луганська нам на противагу. Не допускайте цього!», – закликав він.

Представники влади закиди про організацію мітингу на підтримку Податкового кодексу відкидають, нагадуючи, що раніше в Донецьку вже обговорювали проект Податкового кодексу за участі підприємців.

Сергій Дергунов
«А, власне, проти чого вони протестують? Проти документа, який ще не ухвалений? Ніхто ще не бачив останньої редакції цього документа, а вони вже протестують. Вам не здається це дивним? Це позитивний документ. Про нього усі, в тому числі і широкі кола підприємців, мріяли», – говорить виконувач обов’язків голови Донецької облдержадміністрації Сергій Дергунов.

Прем’єр Микола Азаров у понеділок визнав, що новий Податковий кодекс може не сподобатися частині підприємців, але водночас наголосив на потребі реформувати податкове законодавство. Азаров запевнив, що для малого бізнесу будуть створені податкові канікули, які «суттєво полегшать» фінансове навантаження на підприємців.

Натомість один із організаторів донецького пікету підприємців житель Харцизька Олександр Харченко стверджує, що у разі ухвалення закону з нового року буде змушений закрити своє підприємство через неможливість сплачувати занадто високі податки.

За інформацією Сергія Дергунова, після ухвалення кодексу Донецька область щороку буде отримувати додатково 450 мільйонів гривень податків.

Тим часом, 16 листопада донецькі підприємці, зокрема й таксисти, знову вийдуть на мітинг – щоб підтримати всеукраїнську акцію протесту проти нового Податкового кодексу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG