Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Попов очолив КМДА, та чи законно?


Олександр Попов
Олександр Попов

Київ – Президент України указом звільнив з посади глави Київської міської державної адміністрації Леоніда Черновецького. Цю посаду віднині обійматиме колишній перший заступник голови цієї адміністрації Олександр Попов. Відкритим залишається питання конституційності призначення Президента. Згідно з рішенням Конституційного Суду від 2003 року, КМДА має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою, яким нині залишається Леонід Черновецький. Водночас деякі експерти наголошують: ані чинний мер, ані будь-хто інший оскаржувати призначення не візьметься.

Представляв нового голову Київської міської державної адміністрації Олександра Попова сам Прем’єр-міністр Микола Азаров.Він висловив сподівання, що призначення нового голови КМДА сприятиме якнайшвидшому вирішенню нагальних проблем киян. «Проблем, які нам із вами доведеться вирішувати під керівництвом Олександра Попова, тут, у Києві, дуже багато. Ми з вами повинні за дуже короткий відрізок часу перетворити Київ на столицю європейської держави», – зазначив глава уряду.

У свою чергу Олександр Попов пообіцяв докладати максимум зусиль для розвитку Києва. «Безумовно, ця робота потребує і зусиль, і об’єднання всіх киян довкола політики, яку проводить Президент, та програм, якими займається уряд. Лише спільно ми досягнемо цих позитивних результатів», – запевнив він.

Черновецький не подаватиме до суду – експерт

Водночас деякі оглядачі стверджують, що призначення Президентом глави КМДА суперечить Конституції. У вересні цього року український парламент ухвалив зміни до закону «Про столицю України», за якими зокрема Президент отримав повноваження призначати очільника Київської міської державної адміністрації. Однак, згідно з висновками Конституційного Cуду в 2003 році, «КМДА має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою».

У коментарі Радіо Свобода політолог Костянтин Матвієнко наголошує, що рішення Президента України про призначення Попова главою КМДА ніхто не оскаржуватиме. «Ніхто до суду не подасть. Хоч рішення і суперечить Конституції, воно діятиме. Черновецький до суду подавати не буде – принаймні зараз. Якщо режим похитнеться, якщо зміниться політична ситуація, тоді, можливо, його спонукатимуть це зробити», – каже Костянтин Матвієнко.

Звільнений глава КМДА Леонід Черновецький залишається київським міським головою та головою Київської міської ради. На цьому наголосила радник столичного мера Марта Гримська. Відповідаючи на запитання журналістів, чи оскаржуватиме Леонід Черновецький рішення глави держави, радник сказала, що не буде.

Олександр Попов до того, як у червні розпочав свою діяльність у київській владі, очолював Міністерство з питань житлово-комунального господарства. Ще раніше був народним депутатом від Партії регіонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG