Доступність посилання

ТОП новини

Парламент у п’ятницю заслухає звіт комісії з «РосУкрЕнерго»


Верховна Рада заслухає на засіданні в п’ятницю, 19 листопада, звіт своєї тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності компанії «РосУкрЕнерго» (Швейцарія). Про це повідомив депутат від НУНС, голова цієї комісії Роман Зварич.

За його словами, на засіданні в середу комісія затвердила відповідний звіт. Зварич заявив, що після заслуховування звіту парламент, швидше за все, припинить діяльність комісії.

У документі йдеться про те, що комісія не змогла повністю використовувати повноваження, якими її наділила Верховна Рада, заявив Зварич.

«Причина цього дуже проста: є відкрита Службою безпеки України кримінальна справа за тими договорами, які було підписано між НАК «Нафтогазом» і «Газпромом», відповідно до яких трохи більш ніж 11 мільярдів кубометрів газу перейшли у власність НАК... Серед матеріалів кримінальної справи є як мінімум один документ, який має гриф «таємно», а, відповідно до карно-процесуального кодексу, в такому разі слідчий може засекретити всі матеріали справи, що й відбулося», – сказав Зварич.

За його словами, у зв’язку з засекреченістю цієї справи комісія не змогла одержати відповіді на запити, які направляла до «Нафтогазу», Міністерства палива й енергетики, СБУ, Генеральної прокуратури й Кабінету Міністрів.

Зварич додав, що комісія пропонує парламенту направити всі матеріали, підготовані нею, до Генпрокуратури.

У червні цього року 8 червня Стокгольмський арбітраж зобов’язав НАК «Нафтогаз України» повернути компанії «РосУкрЕнерго» понад 12 мільярдів кубометрів газу.

Після цього СБУ порушила справу за фактом завдання шкоди державі у зв’язку з рішенням Стокгольмського арбітражу.

У цій справі звинувачення висунули колишньому першому заступникові голови НАК «Нафтогаз України» Ігореві Діденку, екс-керівникові Державної митної служби Анатолію Макаренку і колишньому заступнику начальника Енергетичної регіональної митниці Тарасові Шепітьку.
XS
SM
MD
LG