Доступність посилання

ТОП новини

Найшла «Коса» на Кодекс: політики намагаються використати протести підприємців


Юлія Тимошенко під час протестів під Верховною Радою, 16 листопада 2010 року
Юлія Тимошенко під час протестів під Верховною Радою, 16 листопада 2010 року

Київ – Масові акції протесту підприємців, які висловлюють свою незгоду з урядовою редакцією податкового кодексу, політики намагаються використати в своїх інтересах. На думку експертів, поки що через протести підприємців не так виграли опозиційні політики, як програли окремі представники влади.

Самі підприємці неодноразово наголошували, що їхній протест є аполітичним. А під час цих акцій біля парламенту не було партійної символіки. Однак протестувальники привітали лідера БЮТ Юлію Тимошенко, яка виступила перед ними.

«Ми сьогодні разом з вами у Верховній Раді намагаємося зупинити прийняття Податкового кодексу, – заявила вона. – Ми разом з вами стільки, скільки ви захочете мати поряд наше плече. Ми готові пройти разом з вами цей шлях».

Великі маневри довкола малого бізнесу

Також на підтримку представників малого й середнього бізнесу, які протестують проти Податкового кодексу, виступили лідери «Фронту змін» Арсеній Яценюк та партії «Свобода» Олег Тягнибок.

З іншого боку, підприємці зустрілися з представниками провладної фракції Партії регіонів. А прем’єр Микола Азаров, який тиждень тому назвав протести маніпуляційними, у середу вже змінив тон і визнав, що в податковій реформі можуть виявитися помилки.

Володимир Фесенко
За словами політолога Володимира Фесенка, навряд чи можна сказати, що опозиція отримала якісь суттєві бонуси в цій ситуації. Натомість через протести значно послабли позиції голови уряду й профільного віце-прем’єра Сергія Тігіпка.

«Якщо влада не зробить висновків із цієї конфліктної ситуації і буде діяти так само, як було з Податковим кодексом, – зауважує Володимир Фесенко, – то незадоволені люди і соціальні групи поступово переходитимуть на бік опозиції, ставатимуть її резервом».

Підприємці можуть політизуватися

Політолог Віталій Кулик вважає, що підприємницькі протести невдовзі закінчаться і не матимуть суттєвих наслідків.

Віталій Кулик
«Це просто захист свого інтересу, який не був підтриманий ані студентством, ані робітництвом, ані іншими групами населення. Тому вони ні на що інше і не перетворяться», – каже він.

Натомість Володимир Фесенко припускає, що протестне середовище може породити нову політичну силу. «Якщо цей рух не припиниться і набиратиме силу, то не виключаю, що, дійсно, може виникнути нова політична сила», – зазначив Фесенко.

Щоправда, поки серед ватажків підприємців-протестувальників політологи не помітили нових яскравих особистостей, які б могли стати на чолі нових політичних проектів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG