Доступність посилання

ТОП новини

Лієпая – латвійське місто, де народжується вітер


Рига – Лієпая – унікальне місто на узбережжі Балтійського моря з чудовим білим піщаним пляжем. Прогулюючись берегом, можна знайти сонячні камінчики – бурштин. Це – місто, де зранку сонце встає із Лієпайського озера, а ввечері заходить за морський обрій. А ще Лієпая – це «місто, де народжується вітер». Саме таку назву має гімн Лієпаї. Його можна не тільки почути, але й побачити.

Лієпая розташована у західній частині Латвії, в регіоні, який називається Курземе. Назва міста походить від слова «ліів», що у перекладі з давньолівської мови означає «пісок». У давні часи ця територія належала двом народностям – лівам та куршам.

З часом невеличке рибальське селище перетворилося на портове місто. Свій слід в його історії залишили шведські королі та німецькі барони, російські царі та фінські єгері. Сьогодні – це сучасне портове місто, мешканці якого пам’ятають і цінують свою історію, а також здатні придумати і створити нові пам’ятки.

Герої гімну – нові візуальні символи міста

Гімн Лієпаї – «Місто, де народжується вітер» – вперше був виконаний у новорічну ніч 2000 року. Пісня, написана Марісом Чаклайсом на музику Іманта Калниньша, так сподобалася жителям міста, що вони вирішили увіковічити її героїв.

Нещодавно на Куземському проспекті Лієпаї з’явилася скульптурна алея героїв гімну. Відтепер човняр, телефоніст, ворона, «бурштинові латиші» та «людський ліс» стали візуальними символами Лієпаї.

Один із скульпторів композиції Ґінт Бурвіс каже, що працювалося йому легко, бо пісня «Місто, де народжується вітер» про рибальське життя лієпайців.

«Ця пісня фактично про нас, про наше життя. І скульптурну групу героїв гімну міста нам допомагали створювати усі жителі – відомі і не дуже. Ті, хто зараз тут живе, і ті, кого тут вже немає, і навіть ті, хто буде тут жити. Мені здається, все це відображено у скульптурах», – зауважив скульптор

Торкнувся ворони – будеш щасливим

Бронзові скульптури героїв гімну вже мають свою славу, навколо них з’являються нові повір’я. Зокрема ворона так сподобалася лієпайцям, що вони почали вірити в те, що виконається заповідне бажання того, хто торкнеться її дзьоба.

«Чудове відчуття. Останнім часом я не живу у Лієпаї. Але люблю сюди приїжджати і відчуваю себе тут дуже добре», – каже Інта.

«Дуже милі скульптури. Я думаю вони чудово доповнять образ Лієпаї», – зауважує Еліта, мешканка Лієпаї.

Є найдовше у світі намисто, а ще буде найдовша ковдра

Головний художник Лієпаї Агіта Ансиле також впевнена, що бронзові скульптури героїв гімну міста безумовно стануть ще однією візитівкою Лієпаї.

А ще місто славиться своєю Площею троянд, найдовшим приморським парком у Латвії, променадом на набережній із Бурштиновим годинником. У місті знаходяться найдовше у світі 123-метрове бурштинове намисто, а згодом буде і найбільша ковдра, декорована ґудзиками.

У кожного жителя міста є можливість «пришити» своїм ґудзиком до 25-метрової ковдри з національними латиськими символами добрі побажання та думки про своє місто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG