Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС: відносини з Україною залежатимуть від реформ і демократії


Лідери Європейського Союзу наголошують, що рівень відносин з Україною залежатиме від реформ та стану демократії в країні. Про це заявили сьогодні президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на початку засідання 14-го саміту Україна-ЄС в Брюсселі.

«Наші відносини напряму залежатимуть від проведення реформ і стану демократії. Ми готові допомагати в реформах», – заявив президент Європейської Ради. «Наше зближення залежатиме від спільних цінностей: демократії, прав людини», – додав президент Єврокомісії.

Обидва лідери ЄС наголосили, що Україна є одним з ключових партнерів Європейського Союзу. «Ви – єдиний серед неєвропейських лідерів, з яким ми зустрічались найчастіше», – заявив Баррозу.

Лідери ЄС також висловили сподівання, що саміт надасть нового імпульсу двостороннім економічним відносинам та секторальній співпраці. Вони також звернули увагу на те, що сьогодні сторони планують схвалити План дій зі скасування короткострокових віз та підписати протокол про приєднання України до програм ЄС, що надасть Києву більше можливостей для співпраці.

Зі свого боку, Президент України Віктор Янукович висловив переконання, що саміт Україна-ЄС є особливим для обох сторін. Він заявив, що очікує від керівництва Євросоюзу «принципової і відвертої» розмови.

«Я хочу сказати, що нинішній саміт є особливим для обох його учасників, оскільки визначається періодом глибинних реформувань і трансформацій», – сказав глава держави.

За словами Януковича, для України ця подія є особливою ще й тому, що відбувається в умовах давно очікуваної політичної стабілізації, консолідації усіх гілок влади, здійснення нагальних ринкових перетворень та утвердження європейських цінностей.

Як заявив Президент, «сьогодні ми не можемо говорити про те, що Україна та Євросоюз проходять шлях реформ абсолютно безболісно і легко. Так не буває у природі. Будь-який прогрес потребує часу, а досягнення позитивних результатів вимагає пошуку компромісів та взаємних поступок».

Як заявив Янукович, саме такі прагматичні підходи утвердилися у взаєминах України та Євросоюзу на сучасному етапі. «Я відчуваю дружнє ставлення до України і до мене особисто. І з нетерпінням чекаю початку нашої сьогоднішньої роботи», – резюмував Президент.

Сьогодні в Брюсселі відбувається саміт Україна – ЄС.
XS
SM
MD
LG