Доступність посилання

ТОП новини

Двомовність за мільярд гривень на рік


Київ – Через надання російській мові статусу регіональної Україна втрачатиме мільярд гривень на рік, підрахували незалежні експерти. Зареєстрований у Верховній Раді проект закону «Про мови» насправді передбачає впровадження двомовності, кажуть вони. А це, зрештою, призведе до додаткових витрат бюджетних коштів, наголошують експерти. Натомість функціонери Партії регіонів заспокоюють тим, що кошти на двомовність витрачатимуться з місцевих бюджетів.

Двомовність коштуватиме Україні мільярд гривень, підрахував експерт Анатолій Бондаренко. Близько половини мільярда гривень суми складатимуть додаткові бюджетні витрати на забезпечення документообігу двома мовами у більшості регіонів, відповідне впорядкування виборчого процесу та забезпечення двомовного дублювання дорожніх покажчиків, запевнив він. Крім того, Україна ризикує втратити цілі галузі економіки, зауважує Анатолій Бондаренко.

«У нас щорічно друкується підручників, орієнтовно, на 150 мільйонів гривень. Якщо у нас буде введена друга мова російська, ми знаємо, що у Росії друк дешевший, є вже такі тенденції, що легше друкувати в Росії, якщо це буде російська мова, і тенденції, що підручники, принаймні частина, можуть бути розроблені або спільно з Росією, або просто в Росії. Таким чином, потенційні втрати можуть бути 150 мільйонів на рік», – навів приклад експерт.

Крім того, за умови двомовності рекламникам не потрібні будуть україномовні ролики, а кінопрокатники більше не витрачатимуться на дублювання, що призведе до зникнення цих сегментів ринку. Таким чином мінімальні втрати України від двомовності становитимуть мільярд гривень на рік, запевнив Анатолій Бондаренко.

За регіональну мову платитимуть із місцевих бюджетів – Колісниченко

Один із лобістів російської мови, народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив Радіо Свобода, що опоненти не володіють темою, оскільки не знають, що з держбюджету на впровадження другої мови не буде витрачено жодної копійки.

«Все це дурня, з однієї простої причини. Мова йде про місця компактного проживання громадян, для яких регіональна мова є рідною. І проживати має не менше 10 відсотків таких громадян. Тоді на таких територія буде використовуватися регіональна мова. Це говорить про те, що всі ці витрати будуть не з державного бюджету, а з бюджетів органів місцевого самоврядування», – каже регіонал.

Україну ведуть до російської одномовності – соціолінгвіст

Водночас, кошти потрібні на підтримку української мови, нагадує соціолінгвіст, професор Києво-Могилянської академії Лариса Масенко.

«Законопроект лише хоче легітимізувати те, що відбувається насправді. Тому що ми знаємо, що інформаційно-культурний простір уже давно окупований Росією. Український сегмент займає дуже невелику часту в цьому. Зараз основне, що відбувається, це наступ, звичайно, в освіті. Все йде до того, щоб впровадити, фактично, російську одномовність», – зазначає професор.

Автори проекту закону «Про мови в Україні» – керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, лідер комуністів Петро Симоненко та член фракції Народної партії Сергій Гриневецький – зареєстрували цей законопроект у Верховній Раді 7 вересня. Відтоді в Києві відбулося кілька акцій протесту,організованих як політичними силами, так і неполітичними громадськими організаціями, з вимогою до парламенту не ухвалювати цей документ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG