Доступність посилання

ТОП новини

ЄС та МВФ відгукнулися на прохання Ірландії про допомогу


Прага – ЄС і Міжнародний валютний фонд погодилися допомогти Ірландії як членові Євросоюзу надзвичайними кредитами у час фінансової скрути і банківської кризи в цій державі. Офіційні особи в Дубліні сподіваються, що отримають допомогу в розмірі до 100 мільярдів євро і стабілізують ситуацію, пов’язану з високими борговими зобов’язаннями країни, і що це буде сприяти підвищенню довіри до інших держав ЄС, які зазнають подібних фінансових труднощів – насамперед, до Португалії та Іспанії.

У понеділок ЄС та офіційні особи МВФ вирішували деталі пакету фінансової допомоги Ірландії, після того, як у неділю Дублін закликав надати йому негайний кредит для подолання бюджетного дефіциту й занепокоєння в банківському секторі.

Міністри фінансів Євросоюзу оперативно погодилися на консультації і заявили пізно в неділю, що погодили використання до 100 мільярдів євро кредиту ЄС і МВФ, щоб «гарантувати збереження фінансової стабільності в Євросоюзі та в країнах зони євро».

Браян Ковен
Прем’єр Ірландії Браян Ковен закликав уряд і банки до суворих заходів економії, щоб зупинити кризу. «Кажучи простіше, ірландські банки стануть суттєво меншими, ніж вони були раніше, для того, щоб вони поступово змогли стати на ноги. Другий ключовий момент угоди – програма скорочення нашого бюджетного дефіциту. Знову ж таки, можна сказати, що урядові необхідно буде підвищити податки і скоротити видатки до такого рівня, який ми можемо собі дозволити», – зауважив голова ірландського уряду.

Прогнози «стримано оптимістичні»

Хоча експерти сумніваються у задіяних заходах Ірландії і прогнозують, що «країна, обмежена в її автономній фінансовій політиці, буде у складній ситуації». «Скорочуючи державні витрати і скорочуючи зарплату, вони підривають національні потреби й ослаблюють їхні фінанси», кажуть фінансові аналітики. Тому прогнози щодо подальшої стабільності в ЄС та в країнах, котрі потерпають від подібних, як в Ірландії та Греції, фінансових проблем, досить, так би мовити, «стримано оптимістичні».

Півроку тому ЄС і МВФ уже організували подібну негайну допомогу у 110 мільярдів євро Греції та створили фонд у 750 мільярдів євро для запобігання критичних фінансових ситуацій у Європі.

Сьогодні курс євро щодо долара зростав, та й ситуація із котуванням на європейських біржах також трохи поліпшилася.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG