Доступність посилання

ТОП новини

Боснія «поділена незворотньо» – лідер боснійських сербів


Президент Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини Милорад Додик заявив, що Боснія – «незворотньо поділена» країна.

В інтерв’ю одній із газет у сусідній Сербії з нагоди сьогоднішньої 15-ї річниці укладення Дейтонських мирних угод, які поклали край боснійській війні, він заявив, що міжнародна спільнота «врешті стомиться і зрозуміє, що вона намагається скласти докупи те, що купи не тримається».

Мирні угоди, укладені 21 листопада 1995 року в Дейтоні у США, припинили війну в Боснії, яку вели три головні етнічні громади країни – переважно серби з одного боку і босняки й хорвати з іншого (хоча ставалися й сутички між двома останніми).

За угодами, колишня єдина республіка в складі Югославії була практично поділена на дві складові, Республіку Сербську і босняцько-хорватську Федерацію Боснії і Герцеговини, які мають власні органи влади; центральна ж влада Республіки Боснії і Герцеговини відносно слабка, а фактичну верховну владу в країні має Верховний представник міжнародної спільноти.

При цьому в керівництві утворення боснійських сербів вимагають іще більшої автономії, неофіційно говорять і про можливість повного відокремлення за прикладом Косова.
XS
SM
MD
LG