Доступність посилання

ТОП новини

Зміни до закону про вибори Ради можуть внести влітку 2011-го – Литвин


Зміни до закону про вибори народних депутатів можуть бути внесені наприкінці наступної сесії парламенту влітку 2011 року, прогнозує голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

«Я думаю, що це відбудеться не раніше літа, на наступній сесії (відкривається першого вівторка лютого 2011 року). Найімовірніше, закон ухвалять під завершення наступної сесії», – сказав Литвин в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання, коли парламент внесе зміни до чинного закону про вибори народних депутатів.

За його словами, в парламенті зареєстровано близько трьох десятків законопроектів, що стосуються виборчої системи, близько десятка законопроектів, що регулюють інші питання, пов’язані з виборами.

«Я нагадаю, що за дорученням Президента створена робоча група, яка працює над підготовкою законів про вибори народних депутатів, Президента і місцевих виборів. Всі ці закони мають скласти Виборчий кодекс», – сказав Литвин, додавши, що є ще два проекти Виборчого кодексу.

«Ви прекрасно розумієте, що навіть з технічної точки зору, розглядати нові законопроекти можна буде тільки тоді, коли буде ухвалено негативні рішення щодо тих законопроектів, які я назвав», – сказав Литвин.

Відповідно до чинної Конституції, чергові вибори Верховної Ради проходять в останню неділю березня четвертого року повноважень парламенту.

Останні вибори парламенту відбулися 30 вересня 2007 року, відтак термін наступних 27 березня 2011 року.

18 листопада Конституційний Суд визнав таким, що відповідає Конституції, а 19 листопада Верховна Рада попередньо схвалила 305 голосами законопроект про внесення змін до Основного Закону, яким пропонується закріпити, що чергові вибори парламенту проводяться в останню неділю жовтня 2012 року.

Вчора Центральна виборча комісія не змогла ухвалити постанову про встановлення дати парламентських виборів 27 березня 2011 року та про початок виборчої кампанії з 27 листопада цього року. З 11 членів ЦВК за ухвалення такої постанови проголосували четверо, а семеро утрималися.

У Блоці Юлії Тимошенко раніше заявляли, що в разі відмови ЦВК оголошувати вибори на наступну весну оскаржать цей крок як неконституційну дію.
XS
SM
MD
LG