Доступність посилання

ТОП новини

«Східне партнерство»: «захисний пояс» ЄС чи досвід для модернізації України?


Київ – Програму «Східного партнерства» Євросоюзу її ініціатори – Польща та Швеція – називають механізмом упровадження європейського досвіду для модернізації країн, що на сході від кордонів ЄС. Щоправда, дехто з європейських та українських політологів і дипломатів вважає її «поясом безпеки» для ЄС, або ж такою, що розділяє східні сусідки Євросоюзу на Росію та інші. Що таке «Східне партнерство», чи несе ця програма справжню користь Україні?

Ідея зібрати за столом дискусій представників Польщі та України належить Групі стратегічних і безпекових студій та Інститутові зовнішньої політики при Дипломатичній академії України.

«Польські колеги мають величезний досвід такого (європейського) поступу. Їхнє бачення ситуації в Україні допоможе нам дійти, так би мовити, спільного знаменника і запропонувати певні конкретні проекти, які б давали можливість досягти результативності такого євроінтеграційного поступу. Тобто, підготувати підґрунтя, необхідні для подальшої реалізації нашого євроінтеграційного курсу», – зазначає експерт Групи стратегічних та безпекових студій, київський політолог Григорій Перепелиця.

Польська сторона, представлена Міністерством закордонних справ та науковими центрами, переконана: головне, що має взяти Україна у «Східного партнерства» – це приведення національного законодавства до вимог і стандартів Євросоюзу, що неможливе без серйозних внутрішніх реформ.
Нині спостерігається тенденція до «насадження» непопулярних у народі реформ, відхід від демократичного розвитку і паплюження прав людини і спільноти з боку нинішньої влади – так доволі різко оцінив українські реалії експерт Польського інституту міжнародних справ Лукаш Адамскі.

Начальник відділу у справах «Східного партнерства» МЗС Польщі Ярослав Дзєдзіц найголовнішим за нинішніх обставин вважає: українська влада має бути у постійному діалозі з народом, який її обрав; має впроваджувати справді демократичні реформи, але при цьому роз’яснювати їхню сутність народові. А це якраз той досвід, який пропонує «Східне партнерство».

«Східне партнерство» акумулює ініціативи всього ЄС, спрямовані на модернізацію і самого Союзу, і світу довкола, – зауважує Ярослав Дзєдзіц. – Живемо у час, коли страйки в Україні, вибори у Молдові, напруга у грузинсько-російських стосунках спричиняють конфліктні ситуації на політичному рівні у різних інституціях ЄС. Тож маємо дбати про безпеку довкола нас, це зрозуміло. А «Східне партнерство» якраз дає цим країнам досвід, як мирно розв’язувати проблеми, що виникли. Слід допомагати сусіднім державам долати внутрішні і регіональні негаразди, щоб стабільно розвиватись і впроваджувати реформи».

«Східне партнерство» і «стандартизація» співпраці

З боку Євросоюзу щодо «Східного партнерства» звучить чимало критики, нагадав колишній представник України при ЄС Андрій Веселовський. Він зауважив, що серед східних сусідок Євросоюзу є держави, які балансують між Європою та Євразією (такі як України та Білорусь), і такі, що готуються до членства в ЄС (як Грузія). Тож і механізми співпраці з цими державами з боку «Східного партнерства мають бути різними», каже він.

При цьому Андрій Веселовський визнає: «У «Східному партнерстві» є певні елементи, які можна було б використати для того, щоб у кожній країні-учасниці щось мінялось. Ми, Україна, маємо інтегроване управління кордонами, малий і середній бізнес, плюс екологія, енергетика. Кожне з цих слів відтворює важливі соціальні й економічні питання».

«Східне партнерство» не панацея і не ліки для модернізації України. Це, швидше, посібник для демократичних реформ, для запровадження європейських стандартів у всі сфери життя і влади, і громади, дійшли висновку експерти. Але ніякі програми не допоможуть Україні рухатись до європейської спільноти, якщо всередині країни відсутні справжні реформи, спрямовані на боротьбу з корупцією, захист прав і свобод українців, на розвиток і підтримку незалежних ЗМІ, наголошували учасники українсько-польського круглого столу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG