Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: Іран тимчасово зупинив збагачення урану


Міжнародне агентство з атомної енергії в новому звіті заявило в вівторок, що Іран тимчасово припинив роботи для збагачення урану до рівня низького збагачення, розпочаті раніше цього місяця.

Причини цього припинення, що почалося в середині листопада, звіт МАГАТЕ не називає.

Проте, попри цю зупинку, загальна кількість урану низького збагачення, який уже виробили в Ірані, сягнула понад 3 тон, мовиться у звіті.

За даними експертів, у разі подальшого збагачення цієї кількості може вистачити принаймні на два ядерні боєзаряди.

Раніше в вівторок в Ірані Алі Акбар Салегі, один із віце-президентів і голова Організації атомної енергії Ірану, заявив, що ядерна програма країни не зазнала шкоди від комп’ютерного вірусу, відомого як Stuxnet.

Перед цим уже лунали повідомлення, що ядерна програма Ірану наштовхнулася на якісь невизначені технічні труднощі, які змусили зупинити значну частину збагачувальних центрифуг.

Також повідомляли, що Іран є серед країн, найбільше уражених нещодавно виявленим комп’ютерним вірусом (точніше, так званим комп’ютерним хробаком) Stuxnet, який уражає великі промислові системи.

Це викликало припущення, що комп’ютерні системи управління ядерної програми Ірану могли стати об’єктом «вірусної атаки» з боку США чи їхніх союзників.
XS
SM
MD
LG