Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ізраїлю відвідав спеціалізовану єврейську школу у Дніпропетровську


Шимон Перес, Дніпропетровськ, 26 листопада 2010 року
Шимон Перес, Дніпропетровськ, 26 листопада 2010 року

Дніпропетровськ – В останній день свого візиту до України, 26 листопада, президент Ізраїлю Шимон Перес відвідав спеціалізовану єврейську школу у Дніпропетровську. Це найбільший подібний навчальний заклад у Європі. Під час візиту до Дніпропетровська Шимон Перес похвалив місцевих євреїв за згуртованість. У єврейській громаді кажуть, що приїзд ізраїльського лідера був також свідченням авторитету, який завойовує Дніпропетровськ на міжнародній арені.

Спілкуванню з батьками та учнями дніпропетровської загальноосвітньої єврейської школи президент Ізраїлю Шимон Перес присвятив майже половину дня. З дітьми він співав національних пісень, говорив про навчання і навіть трішки екзаменував на знання івриту.

У єврейській школі Дніпропетровська наразі навчається близько півтисячі дітей. Рівнем освіти і виховання Шимон Перес залишився задоволений. Він подякував дітям і запросив на гостину до Ізраїлю.

«Ми всіх вас дуже любимо, ми хочемо, щоб ви зростали, навчались, міцнішали, щоб молились, звернувшись до Єрусалима. Приїздіть до Ізраїлю і будьте джерелом надії для всього єврейського народу. Мої гарячі обійми кожному з вас від імені єврейського народу, від імені Держави Ізраїль», – сказав Шимон Перес, звертаючись до дітей.

Іврит стає мовою побутового спілкування

Спеціалізована єврейська школа у Дніпропетровську діє на кошти державного бюджету, але за допомоги єврейських меценатів. З єврейської діаспори отримують навчальні посібники, аудіо- та відеоматеріали, з Ізраїлю – найновіші методики викладання.

Ірина Крігер – викладає іврит у школі 10 років. Каже, тривалий час для учнів національна мова була лише мовою спілкування на уроках, зараз же діти стали говорити нею і поміж собою, і вдома з батьками.

«Зараз ми переходимо на програму «Талям», розроблену в Ізраїлі. Чудова програма, що передбачає викладання івриту як рідної мови. Ми багато співаємо, говоримо, граємось, використовуємо багато красивого наочного матеріалу. Діти усім забезпечені, з Канади надіслали, з Ізраїлю...», – розповіла вчителька.

Візит Президента – свідчення авторитету громади

Сорокатисячна дніпропетровська єврейська громада – одна з найчисленніших в Україні і відома своєю активною роботою. У четвер Президентові Ізраїлю показали великий Єврейський центр «Менора» з музеєм Голокосту, який споруджують на кошти громади. Шимон Перес, зі свого боку, похвалив дніпропетровських євреїв за згуртованість та важливі проекти.

У самій європейській громаді візит урядовця оцінюють як успішний, розповів Радіо Свобода член правління громади Олег Ростовцев.

«Він (Шимон Перес) сказав нам, що дніпропетровська єврейська громада особлива, дуже згуртована сила, таке він бачив далеко не в кожній єврейській спільноті у світі. Його візит – і свідчення авторитету, який завойовує Дніпропетровськ на міжнародній арені. Дуже багато лишилося об’єктів, які б ми хотіли показати президенту, – дитячий освітній центр, будинок для літніх людей, багато об’єктів культурних, освітніх, соціальних», – сказав Олег Ростовцев.

Європейська громада Дніпропетровська очікує, що Шимон Перес зможе знову приїхати до міста 2012 року. Саме тоді в Дніпропетровську добудують і відкриють Єврейський центр, який має стати найбільшим у світі.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG