Доступність посилання

ТОП новини

«Українські місцеві вибори були не демократичними» (європейська преса)


Лондон – Європейські видання містять на своїх шпальтах кілька публікацій з критикою стандартів проведення нещодавніх виборів до місцевих органів влади в Україні. Частково ці публікації пов’язані з учорашньою резолюцією Європарламенту щодо України, в якій демократичність цих виборів ставиться під сумнів.

Угорське видання Magyar Narancs повертається до теми виборів до місцевих органів влади в Україні, на яких чисту перемогу здобула партія Президента Януковича, і називає їх «недемократичними». Газета зазначає, що Янукович не пройшов «хрещення вогнем»: «Після перемоги Януковича на президентських виборах цього року багато хто ставив запитання: наскільки новий український Президент дотримуватиметься демократичних правил? Однак міжнародна спільнота дала Януковичу шанс... Місцеві вибори стали першим справжнім випробуванням того, наскільки серйозно ставиться нове українське керівництво до демократичних принципів. І що ж? Янукович та його уряд глибоко дискредитували себе щодо цього... Виборчий закон був змінений за кілька тижнів до виборів і – який збіг! – кожна зміна була на користь уряду... Якщо коротко: українські місцеві вибори були не демократичними».

Польська газета Rzeczpospolita також пише про недемократичність виборів в Україні в світлі резолюції Європарламенту щодо України. Щоденник зазначає, що ця резолюція, в якій поєднується критика України за відступ у ділянці демократії з позитивною оцінкою економічних реформ, могла бути значно гострішою, але врешті стала результатом внутрішньої боротьби і компромісу євродепутатів. У статті мовиться: «Депутати Європейського парламенту піддали критиці обмеження незалежності мас-медіа в Україні, що спостерігається останніми місяцями... У частині, присвяченій останнім виборам до місцевих органів влади, вказано на ухвалення в останню хвилину змін до закону, через що було відмовлено у реєстрації багатьом виборчим блокам. Панівна Партія регіонів перемогла у 85 відсотках виборчих округів, але вибори важко визнати цілком демократичними. Водночас у резолюції підтримані європейські прагнення України і віддається належне чинному урядові за економічні реформи». Газета цитує польського депутата Європарламенту Павла Залевського, який зауважив: «Після п’яти років заціпеніння хоч щось почало змінюватися у цьому напрямку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG