Доступність посилання

ТОП новини

Чеський міністр їде поновлювати взаємини з Україною


Міністр закордонних справ Чеської Республіки Князь Карел Шварценберґ
Міністр закордонних справ Чеської Республіки Князь Карел Шварценберґ

Прага – Сьогодні розпочинається візит в Україну міністра закордонних справ Чеської Республіки Карла Шварценберґа. Мета візиту – зміцнення двосторонніх відносин в економічній та політичній сфері, а також обговорення візової проблематики. Враховуючи, що в Чехії працює, за офіційною статистикою, понад 50 тисяч українських громадян візова – одна з найчутливіших тем двосторонніх українсько-чеських переговорів.

Чеський міністр закордонних справ 72-літній Карел Шварценберґ – сьогодні одна з найпомітніших постатей на чеській політичній сцені. У великій політиці Карел Шварценберґ давно, був керівником канцелярії президента Вацлава Гавела, потім членом Сенату – вищої палати Парламенту Чехії. В останні роки очолив нову політичну право-центристську партію «TOП-09», яка ввійшла до владної коаліції, й здобув крісло міністра закордонних справ.

«Не боятись і не красти» – життєве гасло міністра

До голосу Карла Шварценберга в Європейському Союзі прислухаються, і вдома його авторитет важить багато, адже крім усього міністр несе титул князя й представляє один з найдавніших аристократичних родів в Європі – Шварценберґів.

Тим не менше в побуті Карел Шварценберґ скромний, на роботу добирається без «маячка» на рідній «Шкоді». В політиці й повсякденному житті притримується ідеї свого великого земляка, першого президента Чехословаччини Томаша Ґарріка Масарика: «Не боятись і не красти», любить часто її повторяти.

Візит в Україну – дуже важлива місія

Як керівник дипломатичного відомства Чехії Карел Шварценберґ намагається будувати діалог з закордонними партнерами на демократичних засадах, розбудовувати контакти як всередині Європейського Союзу, так і з країнами - кандидатами. В руслі цієї дипломатії й слід розглядати візит Карла Шварценберґа в Україну, – сказав Радіо Свобода речник Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Віт Коларж.

«Це перший візит міністра закордонних справ Карла Шварцентерґа в Україну. Це дуже важлива поїздка, її метою є поновити і зміцнити двосторонні відносини між Чеською Республікою та Україною. Звичайно, що темою переговорів будуть як торговельні, так і політичні відносини. Важливою темою є також візовий режим чи політика «Східного партнерства», яка для чеської дипломатії має дуже велике значення. Крім Києва міністр коротко зупиниться також на Чорному морі в Криму, звідки поїде на самміт ОБСЄ до Астани», – сказав Радіо Свобода Віт Коларж.

Проблему віз вирішувати спільно

Тема візового режиму між Чехією й Україною одна з найважливіших. Кожного року консульські відділи Чехії в Україні – в Києві, Львові й Донецьку видають кілька тисяч віз, однак проблема візової політики цим не вичерпується. Ïї найскладнішою частиною й надалі залишається візова підтримка понад 50 тисяч українських громадян, які в Чехії живуть і працюють.

Тема важлива, однак, за словами Віта Коларжа, Чехія як член Європейського Союзу мусить дотримуватись спільних правил: «Візову політику тримає в руках Європейський Союз, тобто Чехія не може її сама міняти. Однак ми є однією з країн європейської «27», яка визначає візові правила. Зрозуміло, що українці будуть прагнути обговорити питання, як би виглядав їх ідеальний погляд на візові контакти».

Візит чеського міністра закордонних справ Карла Шварценберґа триватиме до середи, 1 грудня. Крім Києва міністр відвідає ще й Крим, звідки відлетить на самміт ОБСЄ до Казахстану.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG