Доступність посилання

ТОП новини

Із міграцією треба рахуватися і рахувати – Міжнародна організація з міграції


Прага – Планувати і керувати міграційними потоками закликає уряди Міжнародна організація з міграції. У своєму новому звіті організація закликає інвестувати фінансові та людські ресурси в міграцію, для того, щоб держави і люди могли скористатися з процесів, які є невід'ємною частиною сучасного світу.

За оцінками експертів Міжнародної організації з міграції, до 2050 року на планеті буде близько 400 мільйонів людей, які покинули рідні краї в пошуках кращої долі. Вони становитимуть приблизно 7% населення світу.

І хоча зараз уряди різних країн витрачають мільйони доларів на те, щоб керувати міграційними процесами, найближчим часом їм доведеться збільшити зусилля та фінансові ресурси для того, щоб перетворити нинішню фрагментовану і часто короткозору політику на далекоглядну і цілеспрямовану. Якщо це не почати робити негайно, говорить генеральний директор Міжнародної Організації з Міграції Вільям Лейсі Свінґ, «шанс перетворити негативні аспекти міграції на позитивні, може бути втрачено».

Міграція є частиною сучасного глобального світу, пояснюють фахівці Міжнародної організації з міграції, бо в глобалізованому світі люди неминуче користуються з тих можливостей, які виникають далеко від їхніх домівок. Однією з причин міграції є зростання кількості робочої сили в країнах, що розвиваються, і її зменшення в розвинутих країнах. Очікується, що кількість вільних робочих рук у країнах, що розвиваються, зросте з нинішніх майже 2,4 мільярда до 3,6 мільярда людей.

Готуватися до зростання міграції потрібно заздалегідь

«Глобалізація створила безпрецедентний контекст, більший обсяг мобільності. І надалі ці обсяги лише зростатимуть, створюючи нові можливості для трудової міграції», – говорить експерт Міжнародної організації з міграції Халід Козер. Але можливості ідуть рука в руку з труднощами, бо за потоком трудових мігрантів іде потік біженців, людей, що шукають притулок через політичні та економічні причини, через зміну клімату і так далі.

Фахівці з міграції стверджують, що урядам потрібно інвестувати гроші у поліпшення ставлення до міграції з боку громадськості, у поліпшення законодавства. Якщо уряди не інвестують гроші в те, щоб прийняти мігрантів, забезпечити їх житлом, освітою та медичним обслуговуванням, то проблеми з адоптацією й включенням мігрантів у життя країн, до яких вони прибувають, будуть ще гострішими, ніж вони є зараз.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG