Доступність посилання

ТОП новини

Земельна мафія у Криму може зазнати серйозного удару


Сімферополь, – Ще до нового року в Криму пройде перший земельний аукціон. Про це учора заявив тимчасовий виконувач глави кримського уряду Павло Бурлаков. Сьогодні керівник Республіканського комітету із земельних ресурсів автономії Олександр Чабанов уточнив: торги, на які виставлять півсотні земельних ділянок за межами населених пунктів Криму, пройдуть уже наступного року. Але від них кримські урядовці очікують справжнього «прориву» у земельному бізнесі на півострові, адже раніше земля в Криму передавалася в оренду чи продавалася у непрозорий спосіб і за заниженою ціною.

Керівник Республіканського комітету із земельних ресурсів Криму Олександр Чабанов
Кримські урядовці обіцяли провести перші земельні аукціони ще влітку. Втім, реалізація цих планів затяглася. Керівник Рескомзему Криму Олександр Чабанов пояснює це тим, що Кабінет Міністрів України у вересні своєю постановою затвердив новий «Порядок продажу у 2010 році земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах», який дещо ускладнив процедуру аукціонів. Тож їхнє проведення спершу відклали на листопад, потім на грудень, а тепер ще на місяць.

Однак Олександр Чабанов стверджує, що цього разу уже точно до 20 грудня уряд автономії затвердить ліцитаторів – організаторів торгів, потім 27 грудня призначить їхнє проведення. І за місяць, тобто наприкінці січня 2011 року, торги відбудуться – вперше в автономній республіці. Для цього кримський уряд навіть видав два каталоги з фотографіями й описом ділянок.

Подібні торги уже пройшли у сусідньому Севастополі. Там права оренди на ділянку площею 1,3 гектара в середині листопада були продані за 1,7 мільйона гривень.

Земля на вибір


Каталоги з описом виставлених на торги земельних ділянок
На перші торги Рада міністрів Криму вирішила виставити 56 ділянок практично в усіх регіонах автономної республіки. За словами Олександра Чабанова, у каталогах можна подивитися точне розташування, графічні матеріали, цільове призначення, а також – де право оренди, а де викуп. Практично всі ділянки землі, що пропонує кримський уряд, на 90% це рекреаційне призначення.

Ділянки розташовані в Бахчисарайському, Сімферопольському, Ленінському, Сакському, Чорноморському і Джанкойському районах, а також неподалік Армянська, Феодосії і на території Великої Ялти – всі за межами населених пунктів. Загальна площа землі – близько 760 гектарів.

Олександр Чабанов не зміг назвати очікувану суму виторгу, оскільки процес початкової нормативно-грошової оцінки землі ще триває, але сказав, що це буде суттєвим додатком до кримського бюджету.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG