Доступність посилання

ТОП новини

Крим: «кримінальна курортна зона»?


(архівне фото)
(архівне фото)

Сімферополь – У Криму вчора поховали Олега Колодяжного. 34-літнього чоловіка застрелили з автоматичної зброї невідомі зловмисники зранку у вівторок, коли той вийшов із під’їзду свого будинку і сідав в автомобіль, щоб їхати на роботу. Два останні роки Олег Колодяжний працював селищним головою Новофедорівки – невеликого приморського містечка на західному узбережжі Криму. Кілька років тому у сусідньому селищі Мирному злочинці вбили селищного голову Анатолія Симоненка. Виглядає, що на заході автономії мером бути небезпечно.

Щоб попрощатися зі своїм мером, на похорон прийшла понад тисяча мешканців Новофедорівки. Олег Колодяжний отримав кілька куль із автомата і від важких поранень помер іще до приїзду швидкої медичної допомоги. За даними слідства, зловмисники втекли на мопеді, правоохоронці виявили на місці злочину п’ять гільз від автомата Калашникова.

Начальник кримської міліції полковник Олександр Прасолов заявив журналістам, що цей злочин розкрити буде важко, адже це убивство за категорією «можна віднести до переліку складних, і вести мову про якесь швидке розкриття цієї категорії злочинів буде неправильно».

Полковник Прасолов відмовився говорити з журналістами про версії мотивів убивства – щоб «не дати сигнал» причетним до злочину. Разом із тим депутати Новофедорівської селищної ради переконані, що причина вбивства мера – у землі біля моря і пляжах. Містечко має чотири кілометри широких піщаних пляжів і лише нещодавно почало розвивати туристичну інфраструктуру і забудовуватися курортними закладами.

Куля як аргумент у суперечках за землю?

Іще якийсь десяток років тому Новофедорівка була військовим гарнізоном, як і сусіднє селище Мирний. Саме тому, як вважають експерти, там збереглося багато нерозподілених і нерозпроданих земельних ресурсів, за які точиться жорстока і брутальна боротьба. Варто лише сказати, що попереднього мера Новофедорівки достроково усунули з посади через порушення проти нього кримінальної справи за хабарі.

У середу депутати Новофедорівської сільради звернулися до Президента Віктора Януковича з закликом взяти під особистий контроль розслідування цієї справи, оскільки, як розповіла депутат Лідія Анісімова, мешканці селища не вірять, що вбивство мера буде розкрите.

За її словами, торік на Олега Колодяжного був учинений замах і його жорстоко побили. Винуватців не знайшли. За словами депутата, мерові погрожували, і «так само жодних заходів за зверненнями вжито не було».

Поки міліція демонструє песимізм, представники опозиції заявляють, що Крим скочується у «бандитські дев’яності», коли на півострові регулярно гриміли постріли і вибухи, гинули посадовці і бізнесмени. «Ці події свідчать, що нинішня кримська влада просто не здатна утримати ситуацію в Криму», – вважає депутат Верховної Ради Криму від БЮТ Юрій Могаричов.

Тим часом у селищі Новофедорівка триває триденна жалоба. Вибори ж нового мера відбудуться у жовтні, разом із черговими виборами до місцевих рад, повідомили в селищній раді.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG