Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальний злочин може призвести до міжетнічного напруження в Криму


(архівна фотографія) Активісти «Російської Єдності» під час акції протесту у Криму, 19 лютого 2010 року
(архівна фотографія) Активісти «Російської Єдності» під час акції протесту у Криму, 19 лютого 2010 року

Сімферополь – У Джанкої кілька днів тому сталось убивство 5-літнього хлопчика. Уже через кілька годин правоохоронці затримали підозрюваного у цьому злочині. Ним виявився місцевий житель, який раніше лікувався від психічних хвороб. Водночас низка проросійських організацій півострова розпочала ксенофобну кампанію, стверджуючи, що можливий убивця – кримський татарин і прихильник однієї з радикальних течій в ісламі.

За даними міліції, 18 червня у Джанкої невідомий чоловік підійшов до 5-літнього хлопчика, який грався у пісочниці, попросив його подивитися на гарну пташку у небі, після чого завдав удару гострим предметом по шиї і втік.

До проведення оперативно-розшукових заходів були залучені десятки військовослужбовців внутрішніх військ і бійців спецпідрозділу «Беркут», весь особовий склад джанкойського міськвідділу міліції, працівники апарату управління карного розшуку кримського главку МВС і додаткові екіпажі ДАІ. Через 3 з половиною години підозрюваного затримали неподалік. У нього, за даними правоохоронців, вилучили закривавленого ножа і він зізнався у вбивстві.

Водночас російська інформагенція «НР2», яка має свою філію в Криму, повідомила, що убивця – кримський татарин за національністю і прихильник ваххабітів. Потім уточнила – прихильник руху «Хізб-ут-Тахрір», а вбивство було «ритуальним».

Цю інформацію підхопив Російський блок і проросійські козачі організації, які провели пікети у кількох кримських містах і виступили з заявами та вимогами відновити смертну кару і перевірити діяльність мусульманських релігійних і навчальних структур.

Прес-офіцер Ради отаманів кримського казачества Юрій Першиков заявив Радіо Свобода, що в Джанкої склалася непроста ситуація, яка загрожує вибухом на всьому півострові.

«Це не перший такий випадок за останні 2 місяці в Криму. Я думаю, це убивство – реакція на подовження термінів базування Чорноморського флоту в Криму. Таким чином зараз радикальні ісламські угруповання намагаються дати сигнал – можливо, Заходові, можливо, Близькому Сходові – про те, що вони можуть стати якоюсь альтернативою Меджлісові і створити якусь «п’яту колону» в Криму», – вважає проросійський діяч.

Правоохоронці мовчать, Меджліс заспокоює, а «Свобода» хоче в Криму прямого правління Януковича

Представники міліції намагаються не коментувати цей випадок. Вони повідомили лише, що слідство триває, а затриманий раніше лікувався від психічних розладів і його родичі не раз повідомляли правоохоронні органи про певні дивацтва в його поведінці.

Це ж підтвердили і в Меджлісі кримськотатарського народу. Один із його керівників Рефат Чубаров назвав убивство «жахливою подією» і заявив Радіо Свобода, що кримські татари, висловлюючи співчуття рідним загиблого хлопчика, поділяють почуття більшості кримчан щодо цієї трагедії й розраховують, що злочинець, хто б це не був, не уникне покарання.

Разом із тим у Меджлісі висловили стурбованість антикримськотатарською та антиісламською кампанією, яку розпочали деякі політичні сили.

«Нам дуже прикро, що національна належність і потерпілого, і особи, яка підозрюється у вбивстві, використовується проросійськими організаціями, структурними підрозділами російського казачества. Вони, на мою думку, зараз мають намір дестабілізувати ситуацію в Криму, спробувати зіштовхнути людей на цій трагедії», – кажуть у Меджлісі.

Водночас Всеукраїнське об’єднання «Свобода» закликало Віктора Януковича запровадити на півострові пряме президентське правління, а також, щоб подолати релігійний екстремізм і сепаратизм «усіх ґатунків», перетворити Автономну Республіку Крим і Севастополь із його особливим статусом на Таврійську область України – мовляв, така назва відповідає «християнській традиції».

Низка місцевих експертів заявила у своїх коментарях, що нинішня антикримськотатарська кампанія може спростити Партії регіонів звільнення із владних структур автономії висуванців Меджлісу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG