Доступність посилання

ТОП новини

Україна імпортує більше газу, ніж потрібно – експерти


Київ – Скільки імпортного газу потребує Україна? На думку декого з експертів, сьогодні ця цифра приблизно на 6 мільярдів кубів менша, ніж закуповується у Росії. Впродовж останніх років Україна дещо скоротила імпорт російського газу. Проте це пов’язане не із запровадження енергозберігальних технології, а зі скороченням виробництва українськими підприємствами.

Зменшення обсягів закупівлі російського газу українською стороною було предметом довгих переговорів між прем’єром Володимиром Путіним та тодішнім керівником українського уряду Юлією Тимошенко. Наприкінці минулого ж року сторонам таки вдалося домовитися. «Нафтогаз» та «Газпром» підписали доповнення до контрактів від 19 січня 2009 року, яким визначили зменшення обсягу імпорту російського палива у 2010 році з 40 до 33,75 мільярдів кубів. Проте у квітні цього року, уже за нової української влади, сторони знову домовилися про збільшення закупівель Україною російського газу до 36,5 мільярдів кубів.

Утім, це більше, ніж потребує наразі Україна, говорить Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський. За нинішніх умов Київ мав би імпортувати не більше 30 мільярдів кубів, зазначає Соколовський.

«Газпрому» вигідно продати якомога більше газу. А в даний, ще посткризовий, період Україні потрібно було б купувати близько 30 мільярдів кубів, не більше», – вважає Соколовський.

Споживання газу скоротилось через кризу

Ще кілька років тому Україна купувала у Росії понад 50 мільярдів кубометрів газу. Тепер же цей обсяг скоротився. Проте, зазначає голова Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук, це зовсім не пов’язане зі впровадженням енергозберігальних технологій. Просто після початку фінансової кризи частина українських підприємств згорнула виробництво.

«Деколи влада, і попередня, і діюча, робить собі з цього залік, що вони впроваджують енергозберігальні технології. До цього часу багато виробництв або просто стоять, або працюють не на повну потужність, – коментує Тодійчук. – Хоча частина традиційних споживачів газу почала орієнтуватися на інші види енергії. Для прикладу, цементники поступово переходять з газу на вугілля. Також все більше коксу використовується у металургії замість газу».

Згідно зі стратегією розвитку енергетики України до 2030 року, імпорт російського газу мав би скоротитися до 10 мільярдів кубів у рік. Хоча, експерти наголошують, що цієї стратегії не дотримуються.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG