Доступність посилання

ТОП новини

Книжка про Сьюзен Бойл «Коли сповнюються мрії» – європейський бестселер (огляд культурних подій у Європі)


Прага – Із оглядом культурних подій у Європі сьогодні побуваємо в Цюріху, Празі й Лондоні. Kunsthaus – Дім мистецтв Цюріха представляє унікальну експозицію творів Пікассо, таку, якою її бачив сам великий митець. А в Празі відбувся вже 20-й міжнародний фестиваль духовної музики. І ще одна подія – побачила світ і відразу стала бестселером книжка про Сьюзен Бойл «Коли сповнюються мрії». Книжка розповідає про маловідомі сторінки життя самодіяльної британської співачки, яка довела, що мрії сповнюються незалежно від обставин і віку, потрібно тільки не зраджувати мрії.

Успіх через вісім десятиліть

78 років тому, в 1932 році у Домі мистецтв у Цюріху відомий художник Пабло Пікассо відкрив виставку, до якої сам довго і дуже прискіпливо готувався. З великими ваганням, оглядаючись на вже здобуте, автор представив тоді на суд сучасників 225 творів блакитного і рожевого періодів, а також кубістичного і для нього найновішого – сюрреалістичного напрямку. Як свідчить тодішня преса, виставка мала великий успіх.

Швейцарські фахівці вирішили успіх виставки повторити. І не помилились. До Kunsthaus щодня стоїть велика черга зацікавлених, які прагнуть побачити виставку такою, як її створив майже 8 десятиліть тому Пікассо. З різних куточків світу організаторам вдалось привезти до Цюріха 74 полотна з тодішньої експозиції. Виставка, яка дає унікальну можливість самому торкнутись мистецької історії, відкрита до кінця січня 2011 року.

ХХ фестиваль духовної музики в Празі

Грудень – місяць, коли християнський світ переживає добу адвенту – очікування народження Ісуса Христа. Чотири передріздвяні тижні наповнені фестивалями, виставами, культурними подіями, та передусім – духовною музикою. У Празі до найцікавіших належить вже традиційний міжнародний фестиваль духовної музики. Цього року він відкрився вже удвадцяте.

«У вже 20-му міжнародному передріздвяному фестивалі імені Петра Ебена взяли участь 40 хорів із 14 країн Європи та Азії – з Данії, Норвегії, Польщі, Німеччини, Словенії, Сінгапуру, – розповідає директор фестивалю Івана Сладкова. – Головний зміст фестивалю – Різдвяна і духовна музика, хори виступали в празьких костелах і навіть просто неба на площах старого міста. Фестиваль дуже успішний і має високий якісний рівень. Цьогорічним лауреатом фестивалю став академічний хор із Ґданська».

Сьюзен Бойл та її мрія

Сьюзен Бойл
47-річну британку Сьюзен Бойл представляти не треба. Ïї пісня «I Dreamed A Dream» – «Моя мрія» принесла їй славу на одному з найпопулярніших конкурсів аматорських талантів у Великій Британії. Пісню про мрію тоді співпереживала зі Сьюзен не тільки переповнена зала, а й уся Англія біля телеекранів. Пісня Сьюзен Бойл цілком змінила життя співачки. Але не лише про це розповідає нова книжка про співачку, яка в багатьох європейських країнах нині належить до бестселерів.

Коли Сьюзент Бойл було 27, вона вперше виступила на сцені, але ніхто тоді не звернув увагу на її вокальні здібності. Наступних 20 років Сьюзен жила самотньо, ніким непоміченою в маленькому містечку, лише з захопленням спостерігала по телевізору, як іншим усміхається доля.

Тільки минулого року наважилась виступити вдруге і виграла. Того дня, коли сповнилась мрія, були квіти, сяйво рефлекторів, море людей, посмішок і привітань. А ось пізньої ночі, коли врешті повернулась додому, в порожній квартирі їй нікому було сказати слово. Хіба що кицька Пеблз щось промуркотіла, читаємо в книжці.

І все ж Сьюзен Бойл переконана: варто йти за мрією.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG