Доступність посилання

ТОП новини

Кубізм як мода і ремесло в кубістичному музеї у Празі (огляд культурних подій у Європі)


Прага – У нинішньому огляді культурних подій у Європі запрошуємо до Праги і Нюрнберга. Сьогодні розповімо про один із найцікавіших музеїв чеської столиці – Музей кубізму, який і сам розташований в будинку чистої кубістичної архітектури. А в Нюрнбергу – невеликому місті в центрі землі Баварія – цієї суботи розпочинаються різдвяні ярмарки, що належать до найбільших і найдавніших у Німеччині.

У 1907 році група восьми чеських авангардних художників, яким голови закрутив новий, досі незнаний кубізм, відкрили в Празі свою першу виставку. Мине кілька років, і світ із захопленням буде розповідати про найвідоміших митців кубізму: французького маляра родом з Іспанії Пабло Пікассо чи українського скульптора Олександра Архипенка, майстрів кубістичного стилю, які перетворили сприйняття світу, загостривши погляд на його закритих сторонах.

Музей кубізму у Празі

Саме тоді в Європі заговорили про ще одного митця: чеського архітектора Йозефа Ґочара, який звів у Празі своє найбільше кубістичне диво – 5-поверховий дім, в якому все ладить у кубістичній гармонії – від дверної ручки і стільця до зовнішніх архітектурних елементів. Будинок увійшов до історії як «Дім біля Чорної Богородиці». Архітектор прикрасив будинок «Чорною Богородицею» – домовим знаком попередньої барокової забудови, звідти і назва. Сьогодні в «Домі біля Чорної Богородиці» Музей чеського кубізму.

«Будинок нової модерної архітектури був зведений на місці так званої «королівської дороги», де колись стояли старіші будинки – барокової та ампірної архітектури, – розповідає празький мистецтвознавець Ольга Угрова. – Цю реальність потрібно було врахувати. Будинок «Біля Чорної Богородиці» унікальний тому, що це перша кубістична споруда у Празі. Архітектор Йозеф Ґочар особисто розробив проект із кубістичними елементами фасаду, а на першому поверсі також створив інтер’єр кав’ярні. Більше того, Ґочар сам створив меблі й повністю всі елементи інтер’єру. Будинок «Біля Чорної Богородиці» – наша кубістична дорогоцінність, тут представлене мистецтво чеського кубізму».

У новій експозиції музею представлений чеський кубізм – малярство, графіка, твори прикладного мистецтва. А в музейній кав’ярні можна випити горнятко кави, милуючись гарним інтер’єром. Словом, справді свято для ока і душі, щаслива нагода самому переконатись, як багато значать традиція і смак.

Нюрнберг – місто багатьох «най»

Зрештою, в цьому також переконує передріздвяний Нюрнберг. Всього півмільйонне місто є чи не найпопулярнішим у Німеччині, по-перше, тому, що Нюрнберг – це рідне місто найвідомішого ренесансного митця Альбрехта Дюрера. По-друге, Нюрнберг – європейський центр мистецтва іграшки. Тут проводиться щорічний ярмарок іграшки й є Музей іграшки. Перша в Німеччині залізниця також належить Нюрнбергу.

Має Нюрнберг і сумні сторінки, пов’язані з історією Другої світової війни – це відомий нюрнберзький процес над нацистськими злочинцями.

Та найвідомішою «візиткою» нинішнього Нюрнберга є його різдвяні базари, які відкриваються саме в ці дні й щороку притягають понад 2 мільйони туристів. Історична частина старого міста щедро прикрашається хвоєю, ялинковими іграшками, фігурками Ісусика-дарителя й обов’язково – позолоченою омелою, яка символізує щасливе кохання. На ярмарку представлені всі традиційні ремесла – від ковальства до іграшки, повсюди частують гарячим вином із корицею. І, звичайно, радість свята наближають колядки – яскравий символ початку адвенту – з латини – «прихід» – період очікування Різдва. Таким є Нюрнберг у ці передсвяткові дні.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG