Доступність посилання

ТОП новини

Малевич, Бекон і Варгол на виставці з віденської «Albertina» у Празі (огляд культурних подій в Європі)


Прага – Сьогодні в огляді культурних подій в Європі чеська Прага і столиця Литви Вільнюс – місто, яке все частіше згадується на культурних мапах. Національній галереї Чехії у співпраці з віденською «Albertina» вдалось створити експозицію малярства, яка переступила третє тисячоліття. На виставці представлені твори класиків, наприклад, француза Рене Маґріта, і сучасних американських майстрів. А у Вільнюсі відзначають фестиваль джазової музики і радіють поверненню спадщини Вітаутаса Касюліса на батьківщину.

«Водні лілії» Клода Моне у Празі

Знаменитий Veletžní palac – Палац торгівлі у Празі. Його будівля, зведена в 1929 році у стилі функціоналізму, свого часу захопила самого Ле Карбюзьє. Сьогодні Палац торгівлі є філією Національної галереї Чехії й місцем, де експонується європейське мистецтво 20–21 століть. Серед інших творів, зокрема, тут представлені й дві скульптури Олександра Архипенка.

У просторих залах галереї зараз експонується унікальна виставка творів малярства «Від Бекона до Варгола», в якій представлені твори з колекції відомої віденської галереї «Albertina». Серед шедеврів знамениті «Водні лілії» Клода Моне, «Постать чоловіка у кріслі» англійця Френсіса Бекона, твори уродженця Києва Казимира Малевича і одного з найбільших американців Енді Варгола. Виставка є результатом співпраці Національної галереї в Празі і віденської «Albertina», розповіла Радіо Свобода головний куратор виставки Ольга Угрова:

«Я вважаю, що ця виставка є дуже доброю й цікавою особливо для чеського і всього пострадянського середовища, – наголошує вона. – Адже модерне мистецтво 50-70-х років було важко десь побачити, чи тим більше – поїхати подивитись на такі виставки. Тому дуже цікавою й важливою, на мою думку, є та частина виставки, яка представляє творчість митців після Другої світової війни. Тоді центр світового мистецтва пересунувся з Парижа до Нью-Йорка. У нас на виставці можна побачити відомі твори таких митців, як Гоффман, Моріс Луїс, Варгол, а також європейських митців – Іва Клайна, Френсіса Бекона та інших. Цікаво також, що своїми творами виставка сягає й 21 століття, тут представлені твори сучасних американських та європейських митців».

Виставка у Празі буде відкрита до 7 січня наступного року.

Вільнюс – культурна столиця Європи

Вільнюс – столиця Литви, яку часто називають містом костелів, їх тут понад 50, переважно багатої й пишної барокової архітектури. Про Вільнюс також часто говорять як про «Єрусалим Півночі». До війни тут було понад 100 синагог, місто вважалось третім після Нью-Йорка і Варшави центром єврейського життя.

Нині Вільнюс важливий культурний і туристичний центр, стара його частина записана до архітектурної спадщини ЮНЕСКО. До найвідоміших музеїв литовської столиці належить Вільнюська картинна галерея. Ïї збірка нещодавно поповнилась великим даром – творами Вітаутаса Касюліса, які подарувала галереї вдова митця.

Повернення Вітаутаса Касюліса на батьківщину

Талановитий і винахідливий маляр Вітаутас Касюліс творив і здобув міжнародне визнання на еміграції у Франції. На батьківщині донедавна його творчість знали мало, більше за книжками чи репродукціями, привезеними з-за кордону. Відтепер «Райськими садами Вітаутаса Касюліса» – так називається виставка у Вільнюсі – можна милуватися в оригіналі. Литовський митець Вітаутас Касюліс повернувся додому, його творчість, як і здобутки Мікалоюса Чюрльоніса чи Антанаса Мончіса творять золотий фонд литовського мистецтва.

До Вільнюса зараз вабить і «Мама-Вільнюс джаз-фестиваль» – одна з найцікавіших зустрічей джазових музикантів світу.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG