Доступність посилання

ТОП новини

Прага запрошує на фестиваль індійського кіно, танцю і музики (огляд культурних подій в Європі)


Прага – Сьогодні в огляді культурних подій в Європі польська Лодзь, Прага і Мадрид. А переглянути польський дизайн – нині один із найцікавіших у Європі – пропонує Лодзь. Не Голівуд, а фільми і культура Індії у центрі уваги кінофестивалю «Bollywood» у Празі. А Мадрид відкриває світу новий твір великого фламандця Пітера Брейгеля.

Польська Лодзь запрошує на виставку дизайну

Сьогодні у польському місті Лодзь уже вчетверте відкривається міжнародна виставка дизайну. Лодзь обрана не випадково. По-перше, колись значний промисловий центр Польщі має багату індустріальну архітектуру, яку сьогодні поляки навчились успішно освоювати. Покинуті цехи, склади і портові привози перетворюються у виставкові й концертні зали, галереї, культурні центри. По-друге, поляки, які знаходяться поруч із митцями з північноєвропейських країн, наприклад, голландцями, які традиційно тримають першість в дизайні, почали їм активно конкурувати.

У цьому переконують твори, представлені в Art Centre, але не тільки там, а й на вулицях Лодзі. Прикладом може служити інтерактивна інсталяція «Вакуум» відомого польського дизайнера Оскара Зєнти. Автор сформував її з надувних об’єктів, надавши кожному бажаючому можливість піднятись високо в небо. Не залишились позаду і модельєри, які цього разу «одягнули» в найновіший дизайн шосейні велосипеди. Словом, якщо дизайн, то сьогодні до Лодзі.

Фестиваль модерного індійського кіно «Bollywood» у Празі


Прага успішно збирає шанувальників «Bollywood» – фестивалю модерного індійського кіно, танцю й музики. Назва «Bollywood» нині уособлює найновішу кіноіндустрію на світі, центром якої є індійське місто Мумбай – колишній Бомбей. Від початку назви «Бомбей» і відомого «Голівуд» і походить назва «Болівуд». За кількістю фільмів – понад 900 щороку – Індія нині вже майже вдвічі випередила Сполучені Штати Америки.

«Bollywood» – це, звичайно, відомі індійські романтичні фільми з танцями і співом, але не тільки це.

«Цього року на фестивалі маємо близько 30 стрічок, але це не тільки так звані болівудські фільми, – зауважує художній керівник фестивалю Радім Шпачек. – Покажемо багато документальних стрічок із соціальним акцентом. На фестивалі будуть також стрічки з інших регіонів Індії, наприклад, тамільські чи бенгальські, тобто репертуар пістрявий, це не лише романтичні «лимонадні» стрічки, які кожний знає».

Фестиваль «Bollywood» у Празі – це також модерний індійський танець, виставки сучасного професійного і народного мистецтва, особливо – одягу, а також індійська кухня, яка в Європі вже нараховує тисячі прихильників.

Нововіднайдений твір Пітера Брейгеля Старшого у Прадо

А відомий у світі мадридський музей Прадо презентував знахідку – нововіднайдений твір найбільшого фламандця доби Відродження майстра Пітера Брейгеля Старшого, прозваного також Мужицьким. «Вино на святі Святого Мартіна» – так називається полотно, дуже близьке до стилістики автора. На ньому зображено багато людей, різних за віком і статтю, одягом і настроєм – сцена, яка свідчить про народження нового жанру. В лівому нижньому кутку полотна фахівці виявили підпис Брейгеля. Сьогодні в приватних і державних збірках світу зберігається всього 40 оригінальних творів Брейгеля Мужицького, більшістю володіють музеї Відня, тому відкриття нового твору Майстра справді належить до історичних.

Європейське турне Карлоса Сантани

На завершення повідомлення для тих, хто любить Карлоса Сантану. Сьогодні незрівнянний гітарист, якого часопис «Rolling Stone» виніс на 15 місце серед ста найбільших гітаристів світу, розпочинає в Празі своє європейське турне. Попереду Берлін, Мюнхен, Мілан, Гамбург і Стокгольм.

Неперевершений мексиканець Карлос Сантана у свої 62 роки успішно доводить, що вік для творчості не завада.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG