Доступність посилання

ТОП новини

У гості до англійської королеви чи на «плаваючі концерти» до Праги? (огляд культурних подій у Європі)


Королева Єлизавета II і принц Філіпп
Королева Єлизавета II і принц Філіпп

Прага – Сьогодні в огляді культурних подій в Європі запрошуємо до Лондона і Праги. Столиця Великобританії має багато притягальних для туристів місць. З цієї палітри нині виберемо Бекінгемський палац – резиденцію королеви Єлизавети ІІ. А також разом із найвідомішим балканських співаком Ґораном Бреґовичем запрошуємо до Праги на «плаваючі» концерти.

«Королевин рік» – так називається виставка, що відкрилась у Бекінгемському палаці Лондона. Щороку влітку, як тільки англійська королева Єлизавета ІІ виїжджає в Шотландію на відпочинок, для туристів і всіх охочих відчиняються двері її домівки – Бекінгемського палацу.

Сам палац своєю красою є гідним суперником французького Версалю чи віденського Шенбруну. Зведений на початку 18 століття для воєводи з Бекінгему, палац з часом розростався новими прибудовами. Сьогодні це вишуканий архітектурний неокласицистичний комплекс, з багатими парками і городами довкола. У 1837 році палац набув ваги королівської резиденції, його першим господарем стала королева Вікторія.

Виставка «Королевин рік» – це нагода не тільки увійти до дому Єлизавети ІІ, однієї з найшанованіших осіб Європи. Виставку підготували так, щоб відвідувач відчув атмосферу і настрій палацу. На виставці можна побачити сукню королеви, в якій вона виходить, наприклад, на прийоми для дипломатів, або відому всім так звану «державну» сукню із 5-метровим шлейфом, у якій королева відкриває засідання парламенту.

Є тут також знамениті капелюшки Єлизавети, її палиця для крикету і численні дарунки. А для тих, хто любить мистецтво, відкриті багаті Бекінгемські мистецькі збірки з творами Тиціана, Вермеєра, Рубенса і Каналетта.

Ґоран Бреґович – герой «Снів літньої ночі»

Із Лондона до Праги, на Влтаву, на «Сни літньої ночі» – так називаються концерти на воді. На плаваючих понтонах і кораблях співають і танцюють солісти і ансамблі, а глядачі займають місця на островах і набережних ріки. Цього року серед найвідоміших учасників концертів на воді був Ґоран Бреґович.

Директор найстаршого в Чехії «Празького пароплавного товариства» Душан Шагула розповів: «Ми підготували кілька концертів на воді, адже наше Товариство невід’ємне від ріки. До нас звернулись організатори концерту Ґорана Бреґовича, чи ми б їм не дали для нього історичний корабель «Влтава». Таким чином ми стали партнерами акції «Сон літньої ночі».

60-літній уродженець Сараєва Ґоран Бреґович і його «Оркестр весільної і похоронної музики» захопили Прагу. Над рікою лунали балканські пісні й пісні з фільмів, циганські мелодії. Вхід на празькі концерти на воді вільний.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG