Доступність посилання

ТОП новини

У Барселоні визначили найкращу архітектурну споруду світу, а в Празі виступав «Океан Ельзи» (огляд культурних подій в Європі)


Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук

Прага – В огляді культурних подій тижня запрошуємо вас до Праги і Барселони. У столиці Каталонії відбувся найпрестижніший архітектурний конкурс року – «Світовий архітектурний фестиваль», на якому традиційно називають нову найкращу споруду. Нею став Музей мистецтва 21 століття в Римі. А в Празі відкрилась незвичайна виставка «Play» – «Грайся», яка запрошує всіх, хто бажає взяти участь у творенні. Також у чеській столиці у заповненій по вінця залі виступив Святослав Вакарчук із «Океаном Ельзи».

«Світовий архітектурний фестиваль» – так називається подія, яка належить до найпрестижніших і на яку архітектори чекають із особливим напруженням. Архітектурний фестиваль проводиться раз у 3 роки, його журі підсумовує зроблене, аналізує найновіші архітектурні стилі, дизайн і технічні досягнення, особливо уважно вивчає реалізовані проекти.

Музей мистецтва 21 століття в Римі – найкрасивіша будівля світу

Цього року фестиваль відбувся в Барселоні, в місті архітектури Антоніо Ґауді. В категорії «Найкрасивіший будинок світу» головну нагороду здобув Музей мистецтва 21 століття в Римі, автором проекту якого є нині одна з найвідоміших архітекторів світу Заха Хадід. Народжена в Багдаді, Заха Хадід здобула архітектурну освіту в Лондоні, там також у 1979 році відкрила свою майстерню.

Заха Хадід представляє деконструктивізм в архітектурі, її будівлі немов порушують раціональний порядок, водночас творять максимально органічний, живий ансамбль. Навіть її критики відзначають, що архітектура Хадід співзвучна новим ритмам часу.

Саме так побачило будівлю римського Музею 21 століття і журі: споруда складена з менших споруд – із кубів, ліній і крил, споруд-колон, які разом творять одну цілість, відкриваючи при цьому великі й несподівані можливості використання інтер’єрів. Перемога Захи Хадід підтвердила, що її майстерня нині серед «десятки» світових лідерів. Недарма нова архітектура Захи Хадід сьогодні прикрашає Копенгаген, Дубай, Лондон і Чікаґо, на черзі – Бухарест.

Празька виставка «Грайся» для дорослих і дітей

А в Празі, в одній із найпрестижніших зал «Mánes» відкрилась незвична виставка «Play» – «Грайся».

Інтерактивна експозиція, у створенні якої, крім чеських, взяли участь митці зі Швейцарії, Словаччини і Сполучених Штатів, запрошує до творчості глядачів. Простір експозиції інспірує фантазувати, чогось торкнутись, та й самі предмети також «розмовляють»: співають, рухаються – словом, втягують до гри. Хай вас не бентежить відчуття певного хаосу, в ньому народжуються нові ідеї, вважає празький критик Ïржі Пеняс.

«Це виставка, так би мовити, для всіх органів чуття. Вона не для того, щоб там глядач милувався якимось мистецьким твором. Це виставка, на якій до мистецьких творів потрібно втрутитись, їх потрібно осягнути, якимось чином змусити зазвучати чи порухатись. Тому тут є предмети, які видають різні звуки, або їх приємно торкнутись, ними відвідувач може просто погратись. Це виставка «Play», тобто «Грайся», вона для всієї родини і задумана так, щоб дорослий там відчув себе дитиною, а дитина, навпаки, може вступити до того, що в галереях звичайно призначене для дорослих», – каже критик Пеняс.

Успіх Святослава Вакарчука і «Океану Ельзи» у Празі

Яскраву українську барву до культурних подій у Празі цього тижня вніс «Океан Ельзи» та її соліст Святослав Вакарчук. У рамках свого європейського турне відома рок-група в переповненій залі клубу SaSaZu представила свій останній альбом «Dolce Vita», в якому, крім 13 композицій, шанувальники дістали маленьку «премію» – народну пісню «Ой, чий то кінь стоїть».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG