Доступність посилання

ТОП новини

Польща погоджується на домінування Росії в Україні? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети вважають, що візит цього понеділка до Варшави президента Росії Дмитра Медведєва означає, що Москва все більшою мірою визнає зростання впливу Польщі в ЄС. Разом з тим, оглядачі зауважують, що тепер Польща вважає, що чимало складних питань у стосунках із Росією втратили свою актуальність, тобто, Варшава змушена визнавати свою поразку у низці суперечливих моментів нещодавнього протистояння Москві – це й «Північний Потік», американська ПРО, а також зростання впливу Росії в Україні. Газети також інформують про суперечливий характер переговорів між Москвою та Києвом щодо створення спільного підприємства на базі російського «Газпрому» та «Нафтогазу України».

Впливова «Файненшел Таймз» вважає, що візит президента Росії до Варшави «знаменує собою поворот в історії стосунків між обома країнами». Газета також зауважує, що цей візит є «ознакою того, що Польщу все більшою мірою готові визнати впливовим членом Європейського Союзу». У статті лондонського видання також наголошено, що нова польська влада усвідомила нині, що «заблокувати розвиток «Північного потоку» не зможе, суперечливий план розвитку ПРО США скасували, а на нову пропозицію Вашингтона з цієї проблеми Росія заперечує не так активно». Тут також вказано на провал спроб Варшави разом із Києвом створити своєрідний «східний вал» проти Росії. «Файненшел Таймз» пояснює, що «розгром Грузії у швидкоплинній війні з Росією у 2008 році поклав кінець просування НАТО в регіоні. Нова влада України повернулася у бік Росії, що знищило будь-яку надію на вибудовування антиросійського альянсу, та й новий центристський уряд Польщі не виявляє особливого зацікавлення в тому, щоб це зробити».

Московська «Нєзавсімая газета» характеризує устами експерта Сергія Куликова «туманний характер» створення спільного підприємства між російським газовим гігантом «Газпромом» та проблемним «Нафтогазом України». Автор статті вважає, що «українсько-російська боротьба з газового питання набирає все більше заплутаного характеру». Йдеться про спростування минулої суботи українським прем’єром Азаровим домовленості про створення такого газового СП. Тут також не виключається вирішення питання «виключно у політичній площині», бо сторонам «домовитися по суті поки що не вдається». У статті також робиться акцент на інформації про те, що вже оголошено фактично про створення аж двох СП: «із видобутку газу з вугільних пластів на території України і з розробки структури Палас на шельфі Чорного моря». Експерти також попереджають, що «мета «Газпрому» – контроль над газотранспортною системою України, все інше – словесне лушпиння».

Польська «Жечпосполіта» наголошує, що опозиція в Україні хоче відставки Президента Януковича. Про це, як інформує видання з Варшави, було чути на мітингу опозиції на Європейські площі столиці, де зібралося до тисячі учасників. Учасники акції, як зауважує газета, вимагають також парламентських виборів у березні 2011 року. «Жечпосполіта» цитує слова з виступу на Європейській площі одного з чільників БЮТ, Олександра Турчинова, який наголосив, що «українці повинні висловити свої вимоги і ніхто – ні суд, ні ЦВК – не в змозі їх стримати».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG