Доступність посилання

ТОП новини

Київ і Москва домовились про модернізацію економічних зв'язків


Микола Азаров і Володимир Путін, Київ, 27 жовтня 2010 року
Микола Азаров і Володимир Путін, Київ, 27 жовтня 2010 року

Підсумком засідання українсько-російського комітету з питань економічного співробітництва в Києві в середу стала домовленість про модернізацію всього комплексу торговельно-економічних зв'язків України та Росії.

«Ми домовилися про модернізацію всього комплексу торговельно-економічних зв'язків, реалізацію низки важливих програм і ключових проектів за такими напрямками, як ядерна енергетика, нафтогазовий комплекс, ракетно-космічна галузь, літакобудування, суднобудування, транспорт, сільськогосподарське та енергетичне машинобудування», – сказав Прем'єр-міністр України Микола Азаров на спільній зі своїм російським колегою Володимиром Путіним прес-конференції.

Азаров зазначив, що під час засідання особливу увагу було приділено подальшому розвитку інтеграційних зв'язків, реалізації великих інфраструктурних проектів, таких як спорудження мостового переходу через Керченську протоку, будівництво автомагістралі Москва-Харків-Сімферополь, введення високошвидкісного пасажирського сполучення між Києвом і Москвою.

Крім того, досягнуто домовленості про розвиток транспортних коридорів, що проходять по території двох країн, насамперед, в напрямку Азії, облаштуванні пунктів пропуску.

Росія і Україна підписали кілька угод за підсумками переговорів у Києві

Низку угод підписано у Києві за підсумками сьомого засідання з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії в присутності Прем'єр-міністрів двох країн – Володимира Путіна і Миколи Азарова.

Угоду між держконцерном «Ядерне паливо» (Україна) і ВАТ «ТВЕЛ» (Росія) про співпрацю в організації в Україні виробництва ядерного палива для реакторних установок типу ВВЕР-1000 за російськими технологіями підписали президент ТВЕЛ Юрій Оленін і гендиректор ДК «Ядерне паливо» Тетяна Амосова.

Угоду учасників спільного підприємства між ВАТ «Об'єднана авіабудівна корпорація» і державним підприємством «Антонов» підписали президент ОАК Олексій Федоров і гендиректор ДП «Антонов» Дмитро Ківа.

Крім того, угоду про співпрацю підписали ОАК, «Антонов» і російський «Внешэкономбанк».

Міжурядову угоду про співробітництво в морському та авіаційному пошуку і порятунку на Чорному та Азовському морях підписали міністр транспорту Росії Ігор Левітін і міністр транспорту та зв'язку України Костянтин Єфименко.

Міжурядову угоду про міжрегіональне і прикордонне співробітництво підписали міністр регіонального розвитку Росії Віктор Басаргін і міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба.

Міжурядовий меморандум про співпрацю в галузі суднобудування підписали заступник голови Мінпромторгу Росії Денис Мантуров і міністр промислової політики України Дмитро Колєсніков.

Прем'єри у заяві після переговорів не коментували газову проблематику

Голови урядів України і Росії, Микола Азаров та Володимир Путін, у заяві після засідання двостороннього комітету зі співпраці не коментували взаємодію в газовій сфері і те, як проходили переговори на цю тему.

У цій заяві не було жодного слова про переговори щодо відносин у газовій сфері.

Відповідаючи на запитання «Інтерфаксу», керівник Міненерго Сергій Шматко сказав: «Якщо два Прем'єр-міністри нічого не сказали, в яке становище ви мене ставите?»

Він лише підтвердив, що питання співпраці в газовій сфері на засіданні комітету і під час зустрічі глави уряду Росії з президентом і Прем'єр-міністром України «було порушено».

Янукович виступає за подальшу інтеграцію економік України і Росії

Президент України Віктор Янукович і прем’єр-міністр Росії Володимир Путін, Київ, 27 жовтня 2010 року
Президент Віктор Янукович висловив сподівання на подальшу інтеграцію економік України і Росії. Про це він заявив під час зустрічі з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним у Києві.

«Я радий тому, що пропозиції, які готують робочі групи, спрямовані на інтеграцію економік наших країн», – сказав Президент.

За словами Януковича, йдеться про інтеграцію за низкою напрямків, зокрема в авіабудуванні, суднобудуванні, паливно-енергетичному комплексі, галузі наукомістких технологій.

«В цілому, на мій погляд, та задача, яку ми поставили – підготувати дієву угоду наших міждержавних відносин до 2020 року – просувається вперед. І я сподіваюся, що у Вашій особі уряд Росії зробить великий внесок у цю роботу», – заявив Янукович.

Зі свого боку, прем’єр Росії заявив, що нормалізація українсько-російських відносин позитивно впливає на економічну співпрацю двох країн.

«У результаті тієї політики, яку ви сформулювали у російському напрямі, у нас політична складова трансформується в економічні результати», – сказав Путін.

При цьому він відзначив істотне зростання товарообігу між двома країнами. «Ми практично виходимо на докризовий рівень», – сказав російський прем’єр.

Україна і Росія парафували угоду про транзит нафти – Шматко

Міністр енергетики Росії Сергій Шматко
Росія готова підписати з Україною рамкову угоду на рівні урядів обох країн, яка б регулювала питання транзиту російської нафти через територію України. Про це повідомив міністр енергетики Росії Сергій Шматко.

«На сьогодні ми домовилися, точніше ми вважаємо за необхідне, щоб між нашими урядами була підписана угода, що врегулює стосунки в галузі транзиту нафти», – сказав він.

При цьому Шматко не уточнив, чи готова Росія взяти на себе зобов’язання із завантаження української нафтотранспортної системи, а також коли буде підписана зазначена угода.

Водночас російський міністр повідомив, що сторони вже парафували угоду.

Україна і Росія створили групу з розробки спільного посібника з історії


Дмитро Табачник
Україна і Росія домовилися створити робочу групу в складі вчених-істориків з підготовки єдиного навчального посібника для вчителів історії. Таке рішення ухвалили сьогодні на черговому спільному засіданні Підкомітету з питань гуманітарної співпраці Українсько-російської міждержавної комісії, яку очолюють президенти двох країн.

Як повідомив міністр освіти України Дмитро Табачник, до роботи групи будуть також залучені вчені Білорусі й Польщі.

За словами урядовця, питання про створення цієї робочої групи вчора обговорювалося в Києві на засіданні спеціальної комісії істориків, яку очолюють академіки Російської академії наук Олександр Чубар’ян і Національної академії наук України Валерій Смолій.

«Комісія зараз вперше виходить на міжнародні проекти. Це будуть не тільки двосторонні проекти, а й за участю європейського співтовариства та інших країн, а також три-, і чотиристоронні проекти – Україна, Росія, Білорусь і Польща. Наші історики домовилися, і сьогодні ми під час засідання Підкомітету гуманітарної співпраці вирішили створити робочу групу з учених-істориків з підготовки навчального посібника для вчителів історії», – сказав Табачник.

Крім того, міністр повідомив, що зараз ведеться робота над створенням широкої експертної групи із залученням українських і російських фахівців щодо нових форматів підручників із математики, фізики, хімії та астрономії.

«Мені відверто дуже подобаються підходи, які в підготовці нових стандартів із природничо-наукових, математичних дисциплін готує російське видавництво «Просвещение» і вчені з Російської академії наук та Інституту стратегії освіти Росії. Тому ця робота буде», – підсумував міністр освіти України щодо проекту.

За словами Табачника, в цю групу, крім українських та російських учених, будуть також залучені експерти з Ради Європи. Завданням цієї групи буде визначення нових стандартів і підходів у цих дисциплінах, що сприятиме модернізації системи освіти в цілому, заявив міністр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG