Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ відмовилась надати матеріали справи Пукача потерпілим – адвокат


Генеральна прокуратура відмовила адвокату Мирослави Гонгадзе Валентині Теличенко в ознайомленні з матеріалами кримінальної справи за обвинуваченням у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе колишнього генерала МВС Олексія Пукача.

Як повідомила Теличенко, журналісту Олексію Подольському, який проходить у справі як потерпілий, також відмовлено у цій процедурі.

За словами адвоката, вчора вона отримала від слідчого Генпрокуратури листа, в якому зазначається, що потерпіла сторона може з ранку середи почати ознайомлюватися із матеріалами справи. Водночас під час сьогоднішньої розмови зі слідчим вона дізналася, що позбавлена такого права, оскільки обвинувачений вже почав цю процедуру.

«На моє прохання дозволити знайомитися з матеріалами паралельно з Пукачем мені також було відмовлено», – сказала Теличенко, додавши, що стаття 217 Кримінально-процесуального кодексу України передбачає перед ознайомленням обвинуваченого зі справою виконання цієї процедури потерпілою стороною.

«Я так розумію, – сказала адвокат, – що після того як обвинувачений Пукач ознайомиться зі справою, її передадуть до суду. Таке брутальне порушення Кримінально-процесуального кодексу я спостерігаю вперше», – наголосила Теличенко.

При цьому адвокат висловила переконання, що слідчі вчиняють так для того, щоб унеможливити появу з боку захисту чималої кількості запитань щодо повноти і об’єктивності слідства, оскільки ще у вересні, коли вона була допущена до ознайомлення зі справою, встигла виявити чимало невідповідностей і порушень.

Крім того, такий крок з боку Генпрокуратури Теличенко пояснює тим, що найближчим часом спливає 17-місячний термін утримання Пукача під вартою, і його треба буде відпускати.

Вчора прес-служба Генпрокуратури повідомила, що Головне управління з розслідування особливо важливих справ завершило розслідування у кримінальній справі за обвинуваченням екс-генерала Пукача у вбивстві журналіста Гонгадзе.
XS
SM
MD
LG