Доступність посилання

ТОП новини

Британські вчені: аспірин знижує смертність від ракових захворювань


Лондон – Нове фундаментальне дослідження британських учених довело, що щоденна невелика доза аспірину суттєво знижує ризик захворювання на звичайні види раку.

75 міліграмів аспірину на день зменшує ризик захворювання на рак щонайменше на 20 відсотків. Про це свідчить ґрунтовне дослідження вчених Оксфордського університету спільно з кількома іншими науковими центрами. Його результати оприлюднив британський медичний журнал Lancet.

Дослідження охопило близько 25 тисяч пацієнтів, більшість із них – у Британії. Фахівці вважають, що нове дослідження переконливо показало: переваги аспірину для здоров’я людини переважають ризик побічних ефектів, найголовнішим із яких є внутрішньошлункова та кишкова кровотеча.

Експерт із проблем здоров’я Сейра Бовзлі зауважує, що перевага вживання аспірину для здоров’я є довготерміновою. «Тут є відкладений у часі ефект: якщо ви приймаєте аспірин протягом п’яти років, коли вам 50-60 років, ви можете мати переваги від 10 до 20 років пізніше», – каже вона.

Раніше вже було відомо, що аспірин має властивість зменшувати ризик серцевого нападу та інсульту в людей, що входять до групи підвищеного ризику. Але захисний ефект для здорових людей вважається невеликим, тоді як збільшується ризик внутрішніх кровотеч. Проте загалом за статистикою кількість випадків великих внутрішніх кровотеч у людей є дуже незначною, тож вживання аспірину не набагато збільшує цей ризик, хоча він зростає в людей, старших від 75 років.

Та найновіше дослідження переконливо демонструє, що тепер переваги є більшими, ніж ризик, бо фахівці мусять враховувати захисну властивість аспірину від раку.

Пацієнти, яким давали аспірин, мали на чверть менший ризик померти від раку за період дослідження та на 10 відсотків менший ризик смерті з будь-якої причини, ніж пацієнти, яким не давали препарату.

Довготерміновий захист

Лікування аспірином тривало від чотирьох до восьми років, але спостереження за 12 тисячами 500 пацієнтами тривало 20 років. Ризик раку за 20 років було знижено на 20 відсотків. Серед видів раку рак кишкового тракту скоротився приблизно на 40 відсотків, легенів – на 30 відсотків, простати – на 10 відсотків, горла – на 60 відсотків.

Головний дослідник професор Пітер Ротвелл вважає, що ці цифри можуть бути заниженими, а справжні наслідки багаторічного вживання аспірину можуть бути ще кращими для здоров’я.

Учені кажуть, що вплив аспірину на запобігання захворюваності на інші види раку важко визначити або через низьку загальну смертність від них, або через недостатність даних.

Професор Ротвел наголошує, що не закликає здорових людей середнього віку негайно починати приймати аспірин, але радить на підставі результатів дослідження замислитися над цим.

Професор Пітер Елвуд із університету міста Кардиффа зазначив, що люди відтепер мають розглядати аспірин у такому ж контексті здорового способу життя, як дієта та фізичні вправи, що допомагають зберегти здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG