Доступність посилання

ТОП новини

«Відвернення недуги». До Всесвітнього дня боротьби проти раку


Фотографія ракових клітин
Фотографія ракових клітин

Кожен п’ятдесятий українець страждає від онкологічних захворювань – свідчить офіційна статистика. Причиною кожної десятої смерті в Україні також є саме рак. Частіше люди помирають тільки від серцево-судинних захворювань. Як в Україні запобігають поширенню онкологічних хвороб? Що роблять для якісної діагностики?

Фінансування

70 мільйонів гривень - таку суму на онкологічну програму виділяє держава в рік, і цих грошей катастрофічно бракує, враховуючи подорожчання лікарських засобів за останній рік на 30-40 відсотків, зазначає головний лікар київського онкологічного центру Геннадій Олійниченко. Серед іншого, не вистачає також сучасного обладнання. «Протягом останніх трьох-чотирьох років в онкологічних установах практично не проводилася заміна обладнання, як діагностичного, так і лікувального. На базі київської онколікарні ми розпочали за державний кошт будівництво першого в Україні Центра ПЕТ-технологій (позитронно-емісійна томографія). Ці технології дозволяють вийти на якісно новий рівень діагностики і лікування онкохворих. В країнах Євросоюзу, зокрема, у Німеччині, є 90 таких Центрів, у Бельгії – 75, в Італії – 80. Об’єкт побудований на 80 %, але останні півроку уряд припинив фінансування, не вистачає лише п’ятої частини коштів – а це 70 мільйонів гривень, щоб завершити будівництво».

Необхідна рання діагностика

Два роки тому волинянин Анатолій скаржився на зубний біль. Чоловік звернувся до стоматолога, проте біль не вщухав, і Анатолія направили до обласної онколікарні. Там у нього виявили рак. Завдяки ранній діагностиці, каже чоловік, хворобу вдалося приборкати. «Встановили діагноз – пухлина язика, друга стадія. Лікувався цілий рік, за цей рік я 9 разів лежав у лікарні - 7 разів був на хіміотерапії і переніс операцію. Друга стадія лікується, але якби хворобу знайшли на першій – то було би легше», - говорить Анатолій.

Велика кількість пацієнтів пізно звертаються за медичною допомогою, коли онкозахворювання виявляють вже на останній стадії, зауважує Ігор Гайдай з Черкаського обласного онкологічного диспансеру. «Трохи більше ніж п’ята частина пацієнтів реєструється на пізніх стадіях, але тим не менше показники нашої діяльності, тобто рівень надання допомоги дозволяє на м виглядати пристойно на рівні України», - розповідає він про диспансер. Хоча за словами Ігора Гайдая, заклад фінансується на 17 відсотків, але завдяки благодійній діяльності має досить сучасне обладнання для діагностики та лікування раку.

Через пізню діагностику раку до 40% хворих в Україні помирають протягом одного року після встановлення діагнозу. На Заході цей показник становить 30 %. Про це говорить екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Щороку для понад ста тисяч хворих в Україні рак стає фатальним діагнозом. На думку Миколи Поліщука, в державі діє хибна практика витрачання коштів у боротьбі з онкозахворюваннями. Як стверджує екс-міністр, гроші спрямовують не на пацієнта, а на обладнання. А варто розвивати передусім мережу сімейних лікарів. «Немає лікаря первинної ланки. Сімейний лікар як член родини, він має знати все, з ним діляться усім, розказують. Онкоцентри і в Києві, і в Донецьку дуже хороші. Але вони зазвичай не виявляють захворювання на ранніх стадіях. Тобто не виконується робота по профілактиці і ранній діагностиці». Водночас Микола Поліщук зазначає, що смертність від раку в останні роки в Україні скорочується.

Смертність від раку в Україні поступово зменшується

В Україні виявлення раку на ранній стадії – це швидше виняток, ніж правило, зауважує головний онколог Міністерства охорони здоров’я України Ігор Щепотін. Щороку кількість українців, які хворіють на рак, зростає, але так само зростає і кількість тих, хто одужує. «Крива захворюваності на рак зростала кожного року, і така тенденція буде спостерігатися ще багато років. Паралельно зростанню цієї кривої йшла крива смертності від онкозахворювань. Кілька років тому ми почали спостерігати, що криві почали розходитися. Смертність від онкологічних захворювань почала зменшуватися. Ще 10 років тому біля 20 % всіх пухлин вдавалося діагностувати на ранніх стадіях, зараз 30 % пухлин діагностується на ранніх стадіях».

Якими б оснащеними і сучасними не були клініки, якими б професійними не були лікарі, якщо сама людина не дбає про себе, ризик недуги різко зростає, зауважує Леонід Бороров, головний лікар Національного інституту раку. Профілактика завжди важлива, говорить він. « Боротьба за екологію, хороше харчування. Люди мають знати, що таке онкологія та не боятися лікарів. Той же рентген зробити, кишечник перевірити чи шкіру. А в нас люди такі: поки грім не в дарить, людина не перехреститься».

Тридцять п’ять тисяч працездатних українців щороку помирають від раку. Кількість хворих зростає – десять років тому було 320 випадків на 100 тисяч населення, а зараз – 335. Однак, при всій своїй небезпечності, рак не є смертельним вироком, зазначають онкологи. 80 % причин, які призводять до раку, можна відвернути. Більшість пухлин закладаються в організмі людини у 25-40 років. Саме тоді варто починати профілактику онкозахворювань.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG