Доступність посилання

ТОП новини

Лікуватися, щоб жити: онкохворих лікуватимуть у сучасному медичному центрі в Рівному


Новий корпус Рівненського обласного онкодиспансеру
Новий корпус Рівненського обласного онкодиспансеру

Рівне – В понеділок у Рівному, вперше за роки Незалежності, здали в експлуатацію потужний лікувальний об’єкт – новий корпус обласного онкодиспансеру. Ще влітку, прагнучи довести до логічного завершення розпочате 15 років тому будівництво онкологічного центру, мешканці області готові були протестувати проти добудови третього й четвертого енергоблоків сусідньої з Рівним Хмельницької АЕС. Нині ж перерізати стрічку прибула Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Будівництво другої черги обласного онкодиспансеру розпочалося ще в 1994 році. Потреба у ньому велика: адже статистика засвідчує стійку тенденцію зростання кількості онкохворих, зазначає головний лікар онкодиспансеру Григорій Максим’як.

«35 процентів населення постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, – каже він. – Рівень захворюваності достатньо високий, напрацювання у нас були, що і як зробити, але, як звичайно, бракувало фінансів».

Хворіє на рак кожен 80-й мешканець, збільшилась кількість дітей з пухлинами. Досі для проведення операцій доводилося ставати в чергу – бракувало операційних. Із 1994 року, відколи почалося будівництво, рівняни просили коштів у всіх урядів і президентів, адже хіміо-радіологічний корпус установи розміщувався у незручному місці в окремій столітній будівлі з неприйнятними не лише для лікування, а й для перебування умовами. Виділяли в середньому два з половиною мільйони гривень на рік. Цього було мало.

А тим часом смертність при виявленні онкопатологій на ранніх стадіях наближається до нуля, наголосила під час відкриття корпусу Юлія Тимошенко. «Саме тому, у цей важкий, кризовий рік, ми все ж таки прийняли рішення, що цей об’єкт буде для нас першочерговим, – зазначила голова уряду. – І дійсно, він дасть можливість і Рівненській області, і сусіднім областям, особливо людям, які мешкають на сільській території, отримувати своєчасну, якісну допомогу».

«Маленький подвиг» будівельників

Юлія Тимошенко: оснащення медичних закладів – лише половина справа. Друга – реформування медичної галузі
Не аврал, а маленький подвиг – так оцінюють роботу будівельників влада і лікарі. У серпні нинішнього року під час перебування на Рівненщині Прем’єр-міністр України, почувши чергову вимогу з уст самих онкологів, звернулася до голови облдержадміністрації Віктора Матчука із запитанням, чи освоять будівельники усі необхідні кошти до кінця року. І почула ствердну відповідь. Незадовго надійшли обіцяні кошти. На будівництво без попередження приїжджали і сама голова уряду і Президент. Однак прискіпливі ревізори лише констатували: рівняни працюють на совість.

Роботи тривали вдень і вночі за участю кільканадцяти будівельних організацій. Нині ж до будівлі нового онкодиспансеру додалося три відділення, зокрема хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії. Оглянувши корпус, Юлія Тимошенко заявила, що споруда відповідає найвищому європейському рівню. «Якщо правильно забезпечити обладнанням, оснастити цю другу чергу онкодиспансеру, він виконуватиме і всі необхідні функції для сусідніх областей», – зауважила прем’єр.

У Рівному можливо буде пет-центр

Україна поки що має лише два пет-центри, оснащених найсучаснішою апаратурою для діагностики й операцій онкохворих. Під час зустрічі журналістів із Прем’єр-міністром вперше зайшла мова про регіональний лікувальний заклад подібного типу.

«Ми будемо говорити з головним лікарем, якщо потрібно таку техніку, яка забезпечує ранню діагностику й ефективне лікування, ми будемо (допомагати у придбанні – ред.). Враховуючи те, що онколікарня, у якій ми присутні, матиме міжобласний характер, можливо, такі центри потрібно робити, – сказала прем’єр, – для цього потрібні спеціальні приміщення…».

«У нас є приміщення спеціальні, скажімо, під лінійний прискорювач…», – прозвучало у відповідь на зауваження голови уряду.

«Тоді, я думаю, що це можливо», – зазначила Юлія Тимошенко.

А на запитання Радіо Свобода стосовно планів реформування нині не функціональної та корумпованої медицини, Прем’єр-міністр відповіла, що збирається проводити його у двох напрямках: перший – повна модернізація медичних закладів із використанням уже підписаних контрактів із Австрією, Сполученими Штатами та Канадою.

Другий напрямок, який ми зараз готуємо і пропозиції нині вже у парламенті – це застосування медичного страхування, яке би мало можливість багатоканально фінансуватися, розповіла керівник уряду. Маються на увазі страховки, які за рахунок зниження податків будуть купувати для своїх працюючих роботодавці.

«Це медичні страховки, які купуватимуться для тих людей, які не дуже забезпечені, або повністю, або частково за рахунок держави, це, в тому числі, і лікарняні каси, які в інших країнах працюють успішно, – зауважила Юлія Тимошенко. – Якщо ми правильно побудуємо систему фінансування охорони здоров’я, включаючи і пряме фінансування за рахунок державних ресурсів невідкладної допомоги – все це дасть можливість, по-перше, кожній людині отримати медичні послуги найвищого рівня, а по-друге, захистити всіх працюючих в системі охорони здоров’я».

Прем’єр-міністр також пояснила, що від 1 січня 2010 року в силу увійдуть законодавчі зміни, котрі дозволять медичним працівникам отримувати пенсійні надбавки за стаж. Досі медицина була чи не єдиною галуззю, де подібних надбавок не існувало.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG