Доступність посилання

ТОП новини

Суд щодо винуватців «газової трагедії» у Дніпропетровську розпочинається «з нуля»


Архівна фотографія, 14 жовтня 2007 року
Архівна фотографія, 14 жовтня 2007 року

Дніпропетровськ – Сьогодні судовий процес щодо винуватців «газової трагедії» у Дніпропетровську має розпочатися вдруге – «з нуля». На лаві підсудних знову троє високопосадовців компанії «Дніпрогаз», які рік тому були амністовані одним із дніпропетровських судів. Тепер суд проходитиме в Запоріжжі, у Заводському райсуді. Так вирішив Верховний Суд України – задля неупередженості розгляду.

Для судових слухань у справі про вибух газу трирічної давнини в Запоріжжі орендували Будинок культури. Звичайна судова зала може не вмістити потерпілих, адже це понад 400 осіб. А втім, навряд чи всі постраждалі з’являться на процес. Напередодні нових слухань дехто з них заявив, що їздити за майже 100 кілометрів від Дніпропетровська немає ні часу, ні коштів.

На лаві підсудних – не ті?

Частина потерпілих не вірить у результативність процесу: кажуть, за понад три роки після трагедії винуватці досі не названі і не покарані. Обвинувачених у недбалості трьох посадовців «Дніпрогазу» суд у Дніпропетровську амністував. Голова ініціативної групи постраждалих Лілія Шаповалова зазначає, що відповісти за аварію мають не тільки газівники.

«Ми вважаємо, що слід покарати винних у смерті наших дітей, батьків, сусідів. Однак щодо тих, хто на лаві підсудних, – їхня провина непряма. Відповісти має керівництво компанії-власника, яке не приділяло уваги ремонту та експлуатації газоводів», – сказала постраждала в інтерв’ю Радіо Свобода.

Жертв можна було уникнути

Адвокат потерпілих Дмитро Поповський сподівається, що справу щодо газової трагедії перекваліфікують зі статті «Службова недбалість» на іншу статтю, що не передбачає амністії. Про це він сказав Радіо Свобода. Захисник також має надію, що запорізький райсуд ретельно розгляне обставини аварії.

«Виявилось досить багато обставин, які впливають на кваліфікацію справи. Головне – з моменту першої інформації про перевищення концентрації газу до моменту вибуху минуло півтори години. Цього часу було досить, щоб організувати евакуацію людей. Тоді, можливо, людські жертви були б мінімальні або їх би не було зовсім», – наголошує адвокат.

Повторний розгляд справи, пояснює він, передбачає і розгляд позовів потерпілих до «Дніпрогазу» на відшкодування матеріальних і моральних збитків: суд у Дніпропетровську це питання не розглядав. Між тим люди вимагають виплатити їм від 100 тисяч гривень компенсації на родину.

У компанії «Дніпрогаз» поки коментувати ситуацію відмовляються. Посилаються на те, що посадовці-газівники, які зараз на лаві підсудних, на підприємстві вже не працюють. Влада ж запевняє: тиску на суд не буде.

Вибух у житловому будинку Дніпропетровська стався у жовтні 2007 року і забрав життя 23 людей, 400 мешканців тоді залишились без житла.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG