Доступність посилання

ТОП новини

Ігор Коломойський здасть позиції? (Європейська преса)


Прага – Європейські газети оприлюднили низку нових інформацій про намагання української влади реформувати енергетичну галузь держави. Оглядачі також відзначають, що під «прицілом» енергетичних перестановок опиняються немилі владі олігархи, на кшталт Ігоря Коломойського. У пресі також розмірковують, чи насмілиться влада у Києві реально перекрити олігархам України «перекачку» грошей в офшорні зони на зразок банків Кіпру. У газетах також не виключають, що одним із популярних туристичних маршрутів України на «Євро-2012» може стати зона Чорнобиля.

Російська «Время новостей» інформує про наміри української влади в особі міністра палива та енергетики Юрія Бойка витіснення з енергетичного сектору України потужної бізнес-групи «Приват», яку очолює Ігор Коломойський. Коломойський також контролює енергетичну компанію «Укрнафта» та три нафтопереробних заводи держави.

«Время новостей» зауважує, що «вже зараз зрозумілий простий і ефективний інструмент боротьби держави з «Приватом» за нафтові активи: це внесення змін у законодавство. Законопроект про зниження необхідного кворуму зборів акціонерів із 60 до 50 відсотків голосів внесений урядом до Верховної Ради ще в червні 2010 року. І якщо цей закон буде ухвалений, то повернення контролю держави над «Укрнафтою» стане справою часу і техніки».

Російське видання також наголошує, що уряд Азарова вже запланував придбання «Нафтогазом України» до 100 АЗС в Україні, але «без фінансового контролю над «Укрнафтою» це марна оборудка», на думку газети.

«Время новостей» також зауважує, що «Приват» цю ситуацію не коментує та й група Коломойського офіційно не підтверджує контролю над нафтовими активами в Україні.

Інше російське видання – «Нєзавісімая газета» – інформує, що український уряд планує до кінця грудня «закрити для українських бізнесменів кіпрський офшор», що може викликати «другу, потужнішу, атаку на владу».

Хоча деякі експерти вважають, що уряд лише драматизує ситуацію довкола цього можливого кроку, бо ні бунтів, ні опору бізнесменів не буде, позаяк «у світі є півсотні привабливих офошорів, куди можна перевести кошти... та й Кіпр реально не можна назвати стовідсотковою офшорною зоною». Експерти не виключають, що така заява уряду лише – елементарний популізм.

Австрійська «Дер Штандард» наголошує, що навіть за даними американського журналу «Форбз» Чорнобиль є дуже привабливим об’єктом для туристів із усього світу. Тому австрійське видання не виключає, що під час «Євро-2012» в Україні та Польщі зона Чорнобиля може стати одним із улюблених туристичних маршрутів іноземців.

Про це також заявив журналістам один із керівників туристичного бізнесу в Україні Дмитро Заруба, котрого й цитує «Дер Штандард». Сам Заруба заявив, що сьогодні «це, власне, музей історії радянської доби і свідчення того, до якої трагедії там дійшло».

Австрійське видання також нагадує, що аварія на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року призвела до смерті від 35 до 170 тисяч людей.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG