Доступність посилання

ТОП новини

Представник України прибуде на вручення Нобелівської премії миру


Київ – Ще вранці, 9 грудня, МЗС України заявило устами директора Департаменту інформаційної політики цього відомства Олега Волошина, що Україна відкидає звинувачення у саботуванні церемонії вручення Нобелевської премії миру китайському дисиденту ЛЮ Сяобо в Осло 10 грудня. І що українського посла там не буде винятково через планову нараду в Києві. Однак до кінця дня позиція МЗС зазнала кардинальної зміни. Представник України таки відвідає церемонію.

«МЗС України в черговий раз рішуче відкидає звинувачення у саботуванні церемонії вручення Нобелевської премії миру та підкреслює, що посол України в Швеції, який також був запрошений на вручення Нобелевської премії з фізики, медицини і літератури, що зовсім не пов’язано з політикою, також не візьме участь у церемонії через участь у нараді послів в Києві», - сказав Волошин.

Він також сказав, що, мовляв, посол України в Норвегії не є постійним представником при Нобелевському комітеті і відвідання протокольних заходів, які організовує комітет, не відноситься до його прямих обов’язків.

Говорячи ж про рівень відданості України стандартам європейської демократії, дипломат сказав, шо та «вимірюється зовсім не кількістю келихів шампанського, які посол України в тій чи іншій державі вип’є на тому чи іншому протокольному заході».

Про те, що ігнорування церемонії такого рівня завдає непоправної шкоди Україні та свідчить про відмову від європейських цінностей, вже заявили українські правозахисники. Сьогодні до їх голосу долучилася й партія «Наша Україна».

«Наша Україна» теж вимагає негайно переглянути рішення нинішнього керівництва України щодо ігнорування церемонії вручення Нобелівської премії миру цьогорічному лауреату – китайському дисиденту Лю Сяобо.

«Грубо відкинувши запрошення на церемонію, Україна опинилася в компанії таких країн, як Колумбія, Пакистан, Ірак, Іран, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Судан, Куба, Марокко та інших, які з різних причин воліють закривати очі на порушення прав людини у Китаї та інших країнах», – йдеться в заяві.

Україна змінила позицію щодо участі у церемонії присудження Нобелівської премії – речник Єврокомісії в Україні

Тим часом народний депутат України Анатолій Гриценко повідомив сьогодні одному із українських ЗМІ, що Україна таки буде представлена на церемонії вручення Нобелівської премії миру. Гриценко телефонував у секретаріат Нобелівського комітету і там йому повідомили, що представник посольства України в Норвегії забрав запрошення на завтрашню урочистість.

Про те, що Україна змінила позицію щодо участі у церемонії присудження Нобелівської премії миру, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода речник Єврокомісії в Україні Давід Стулік.

Із посиланням на голову Норвезького Нобелівського комітету Торбйорна Ягланда, Стулік повідомив, що Україна буде представлена своїм дипломатом на церемонії вручення міжнародної Нобелівської премії миру.

«Нам стало відомо, що Україна буде присутня на цій церемонії. Згідно з нашою інформацією, голова Норвезького Нобелівського комітету пан Ягланд зробив заяву, що Філіппіни та Україна змінили свою позицію й будуть представлені дипломатами на цій церемонії», – заявив Стулік.

Останнім про зміну позиції України щодо церемонії в Осло повідомив речник Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров.

За його словами, посол України в Норвегії Олександр Цвєтков повідомив Норвезькому Нобелівському комітету, що не може бути присутнім на церемонії, однак його замінить тимчасовий повірений у справах України, перший секретар посольства Ірина Білорус.

Дикусаров наголосив, що церемонія вручення премії миру має винятково протокольний характер і не має жодного політичного підтексту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG