Доступність посилання

ТОП новини

Китай саботує вручення Нобелівської премії миру


Китайський письменник та активіст Лю Сяобо
Китайський письменник та активіст Лю Сяобо

Прага – Китай намагається зірвати церемонію вручення Нобелівської премії миру. Вперше за понад 70 років головна частина церемонії може бути відкладена через безпрецедентні зусилля Пекіна саботувати вручення премії китайському дисидентові. Солідарність із Китаєм уже виявили кілька країн, серед них Росія, Казахстан та Ірак.

Китайська влада відреагувала лютою кампанією всередині країни та за кордоном, коли минулого місяця китайський письменник і активіст Лю Сяобо був нагороджений Нобелівською премією миру.

Пекін намагається зірвати церемонію нагородження. Певного успіху китайська влада досягла – наступного місяця її навряд чи буде вручено в Осло.

Причина в тому, що, за правилами Норвезького Нобелівського комітету, премію, що нині становить у перерахунку 1 мільйон 400 тисяч доларів, може отримати лише сам лауреат або найближчі члени його родини. Тим часом сам лауреат продовжує перебувати в тюрмі, де він відбуває свій 11-літній термін за продемократичну діяльність, і жодному членові його родини китайська влада не дозволить виїхати з країни, щоб отримати премією від його імені. Дружина дисидента Лю Ся перебуває під домашнім арештом, а його брати – під суворим поліцейським наглядом.

Проте Норвезький Нобелівський комітет має намір провести церемонію 10 грудня, навіть якщо на ній не будуть присутні члени родини лауреата. Планується, що буде зачитано послання лауреата та уривки з деяких з його попередніх творів.

Очікується, що у церемонії візьмуть участь посли принаймні 36 держав. Про свою відмову взяти участь у церемонії вже офіційно повідомили такі країни, як Китай, Росія, Казахстан, Куба, Ірак та Марокко.

Перед Китаєм врученню перешкоджали Гітлер і Москва

Секретар Нобелівського комітету зазначає, що вперше в історії вручення премії миру якась країна вдається до таких активних дій, щоб зірвати церемонію нагородження.

За даними Норвезького Нобелівського комітету, востаннє Нобелівську премію миру не змогли вручити вчасно у 1936 році. Тоді журналіст та активіст боротьби за мир Карл фон Осецкі не зміг виїхати з нацистської Німеччини через заборону влади.

А Нобелівську премію миру, яку було присуджено радянському фізикові Андрію Сахарову у 1975 році, отримала від його імені дружина, бо самому Сахарову не дозволили покидати Радянський Союз.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG