Доступність посилання

ТОП новини

Найстаріші ядерні енергоблоки працюватимуть ще 20 років


Роботу найстаріших в Україні ядерних енергоблоків продовжили ще на 20 років.

Таке рішення ухвалив на виїзному засіданні в Кузнєцовську на Рівненщині Національний Державний комітет ядерного регулювання. У розширеній нараді взяли участь Представники Національної енергетичної компанії «Енергоатом», мінпаливенерго, кількох Всеукраїнських громадських організацій, керівники українських АЕС. Комітет позитивно оцінив роботу з модернізації обладнання та зміцнення герметичності корпусів реакторів.

Як зауважив Голова НАЕК Енергоатом Юрій Недашковський, продовження роботи старіючих енергоблоків є оптимальним виходом для України, адже на їхнє виведення з експлуатації необхідно було б затратити удев'ятеро більше коштів, ніж на модернізацію і зміцнення безпеки. Він наголосив, що подібні роботи в Україні виконані вперше, а проект співпраці в цьому напрямку між Україною, Євросоюзом та МАГАТЕ назвав унікальним.

Голова Держкомрегулювання Олена Миколайчук піддала критиці роботу компанії «Енергоатом» із громадськістю і визнала, що віднедавна українське законодавство суперечить міжнародному у сенсі отримання дозволів на продовження роботи подібних об'єктів, адже воно не передбачає консультацій з населенням та референдумів.

Представники Української екологічної Асоціації «Зелений світ», асоціації «Лікарі Чорнобиля» , Громадського комітету Нацбезпеки України та Національного екологічного центру домоглися внесення правок в документ про отримання ліцензії, зміст яких полягав у вимозі до мінпаливенерго та «Енергоатому» посилити контроль за коштами Фонду зняття з експлуатації старіючих енергоблоків.
XS
SM
MD
LG