Доступність посилання

ТОП новини

В Україні палить кожен третій – дослідження


36% українців курять тютюн, 31% – щодня. Це вище за середній показник (28,6%) по Європейському регіону (за даними ВООЗ).

Такі дані містяться в дослідженні Світового банку під назвою «Основні причини високого рівня смертності в Україні», повідомляє «Дзеркало тижня». Більше схильні до куріння, зокрема щоденного, чоловіки з початковою освітою і жінки з вищою освітою, зазначається в документі.
Середній вік початку куріння серед щоденних курців знижується і сьогодні становить 16 років. Найменше щоденних курців на заході країни (24,6%), найбільше – на сході (34%). 80% щоденних курців – чоловіки. У молодшій віковій групі курців у чотири рази більше, ніж у старшій.

20% українців не відмовляють собі в надмірному вживанні або зловживанні алкоголем. Це явище більш поширене серед чоловіків (80 %).
Кожен десятий українець малорухомий (тобто мало ходить пішки, не їздить на велосипеді, не працює вдома або у дворі, не займається спортом тощо). Найбільше турбують високі показники (11%) малорухомого способу життя у віковій групі 18-29 років. Приміром, у Чехії цей показник становить 3,7%, в Угорщині – 7,1%.

17% смертей у 2004 році були викликані такими факторами ризику як паління, зловживання алкоголем і порушення правил дорожньої безпеки. Зокрема, Україна посідала друге місце за рівнем смертності від зловживання алкоголем (включаючи алкогольний психоз) у всьому Європейському регіоні, поступаючись першістю лише Естонії.

Згідно з даними Світового банку, 94% цих смертей можна було уникнути завдяки відповідній профілактиці.
XS
SM
MD
LG