Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада наказала Тимошенко не покидати Київ (європейська преса)


Прага – Низка впливових європейських газет інформують, що українська Генеральна прокуратура заборонила Юлії Тимошенко покидати Київ через кримінальну справу проти неї щодо нецільового використання коштів і зловживання владою. Газети цитують і саму Тимошенко, лідера опозиційного БЮТу, яка характеризує дії влади проти неї як «терор, що триває проти опозиції». Оглядачі не виключають, що карна справа може загострити протистояння між опозицією і владою Президента Януковича. Деякі видання звертають увагу на конкретну відповідь Президента Януковича на останні «українські» заяви президента сусідньої Румунії. У цих заявах ніби були прозорі натяки на територіальні претензії чільника з Бухареста щодо сусідів Румунії, включно з Україною.

Впливова «Файненшел Таймз» інформує, що «українська влада наступає на Тимошенко». Тут ідеться про те, що українська прокуратура оголосила у середу про порушення карної справи проти провідного лідера української опозиції Юлії Тимошенко і заборонила їй покидати Київ. Речник Генеральної прокуратури у Києві заявив, що «карну справу розпочато проти Тимошенко, згідно з підозрою у зловживанні владою» і додав також про ймовірний арешт Тимошенко і залежність цього запобіжного кроку від ухвали суду в Києві, котрий має відбутися в понеділок, 20 грудня. Представник прокуратури відмовився конкретно відповідати на питання по суті самої справи, лише зазначив, що йдеться про ймовірне нецільове використання грошей, що їх Україна отримала від продажу свої квот на викиди вуглецю згідно з Кіотським протоколом. Сама ж Тимошенко, як інформує лондонське видання, заперечила обвинувачення з приводу того, що «кіотські гроші» були ніби-то направлені до пенсійного фонду. Лідер опозиції також звинуватила владу у нагнітанні терору проти опозиції. «Файненшел Таймз» зауважує, що арешти соратників Тимошенко і карна справа проти неї можуть загострити протистояння між опозицією та владою Президента Януковича. Сам глава держави заперечує, що його адміністрація переслідує Тимошенко та її соратників і називає це правомірними кроками у боротьбі з корупцією. Водночас Тимошенко характеризує ці дії влади як намагання відвернути увагу від «ймовріної корупції в адміністрації Януковича і в середовищі його покровителів – олігархів».

Польська «Жечпосполіта» наводить думки київського експерта Костя Бондаренка, який стосовно нової карної справи проти Тимошенко зауважив, що «диму без вогню не буває, але кожна справа проти Тимошенко завжди буде політичною. Влада хоче показати, що Тимошенко та її урядовці зловживали службовим становищем і були корумповані. Однак арешт Тимошенко підвищив би її рейтинг та згуртував би її виборців», – говорить Бондаренко і нагадує, як зріс авторитет Тимошенко після її арешту Кучмою у 2001 році. Кость Бондаренко також не виключає, що проведення судового процесу проти Тимошенко тепер могло б перешкодити її участі у парламентських виборах 2012 року.

Московське видання «Комерсант» іронізує, що «колишній український уряд нині збирається в прокуратурі», маючи на увазі не лише висунення обвинувачення у карних злочинах проти Тимошенко, а й нові арешти серед її урядовців. Видання цитує Тимошенко, яка заявила у середу, що «Янукович переступив межу. Тепер йому доведеться відповідати за кожну репресію, яку він застосовує проти опозиції, і за те, що він робить сьогодні проти всіх громадян України». Видання також наголошує, що «опозиція впевнена – в державі настає час політичних чисток».

Британська «Дейлі Телеґраф» інформує, що «пані Тимошенко, яка тепер фактично є лідером приведеної у бойову готовність опозиції України, назвала карну справу проти неї частиною «політичного полювання на відьом». Газета також зауважує, що Тимошенко заперечила у середу свою причетність до використання «екологічних грошей» і наголосила, що не мала навіть доступу до них.

Російське видання «Нєзавісімая газета» пише, що «Янукович вказав Румунії на її місце». У відповіді на нещодавній виступ румунського президента Бесеску про те, що «скоро кордон ЄС пройде по Дністру», Янукович під час зустрічі у вівторок в Києві з послами України у світі заявив: «Необхідно вжити додаткових зусиль для розв’язання відкритих питань з Румунією та Молдовою, не поступаючись при цьому власними національними інтересами. Ці країни мають почати по-іншому сприймати нашу державу. Вони мають відчути: час розм’яклої України минув. Це – велика, сильна й перспективна держава, з якою вигідно й корисно дружити». Московський часопис також наголошує, що Бесеску «закликали до порядку у Франції та Німеччині», де нині не вважають Румунію гарантом спокою на східному кордоні ЄС.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG